De asperges zijn net uit de grond gekomen en ik mocht al een heerlijke aspergebox van Het Nederlands Asperge Centrum ontvangen. Daar ga ik natuurlijk een zalig aspergegerecht voor de Paasdagen van maken. Als jij ook zo gek op asperges bent, probeer dit gerecht dan eens! En haal ze snel want het seizoen duurt maar tot juni. Ik heb nu gele asperges met een groene saus gemaakt, dit zijn toch wel de kleuren van Pasen.

 

Asperges

 

Het seizoen van de asperges is weer begonnen en daar zij wij blij om. Wij zijn namelijk gek op asperges en eten ze zoveel als het maar kan en zolang ze in het seizoen zijn. Hollandse asperges, beter krijg je ze niet. Die heerlijke asperges uit Hollandse bodem worden niet voor niets het witte goud genoemd. Natuurlijk zijn ze erg lekker om op de klassieke manier te bereiden met ham, krieltjes, een botersausje en gekookt eitje erop. Maar je kunt nog zoveel meer met deze lekkere groente.

 

Het zal wel vloeken in de kerk zijn dat ik de asperges geel gekleurd heb, maar ze waren wel erg lekker zo. De smaak van de asperges blijft overeind ook al heb je ze gekookt in kurkumawater. Jij hoeft ze natuurlijk niet op deze manier te koken. Als je wel kurkuma gebruikt, pas dan op want alles wordt geel (pan, etc.)!

 

Je kunt deze koningin van de groenten koken, stomen, bakken, roerbakken, grillen, in de oven bereiden, rauw eten in een salade of er een heerlijke aspergesoep van maken. Omdat wij er zo gek op zijn, kan je best wel veel aspergerecepten vinden op de site. Zoek ze maar eens op onder: Recept zoeken en vul dan bij: Sleutelwoorden asperge in.

 

Check bij het kopen of de asperges wel mooi wit en fris glanzend zijn. De kopjes moeten nog mooi stevig zijn. En om te controleren of ze echt vers zijn, wrijf je de asperges tegen elkaar. Als ze een piepend geluid maken, weet je dat ze vers zijn.
Wikkel ze in een natte theedoek en bewaar ze hooguit een paar dagen in de groentelade van je koelkast.

 

Daslook

 

Daslook is een bijzonder kruid. Je kunt dit ‘wildplukken’ in bosachtige gebieden of parken. Vanaf februari/maart komen de blaadjes tevoorschijn en na juni verdwijnt de plant weer. Het blad lijkt een beetje op het blad van de lelietjes-van-dalen, maar pas op dat blad is giftig. Je kunt daslook heel goed herkennen, door op het blad te wrijven. Als je een sterke knoflooklucht ruikt, dan weet je dat je daslook te pakken hebt. Daslook is namelijk familie van de knoflook, het wordt daarom ook wel wilde knoflook genoemd.
Daslook is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens supergezond.

 

Tips:

 

Afhankelijk van de dikte van de asperges kook je ze tussen de 4 en 7 minuten en laat je ze daarna 4 tot 7 minuten in het hete water liggen. Dit waren hele dikke asperges, die heb ik 6-7 minuten gekookt op middelhoog/laag vuur.

In plaats van kwarteleitjes kan je ook gewone eieren erbij serveren.

Als je geen daslook kunt vinden, maak de saus dan van basilicum of peterselie.

 

Recept Gele asperges met een groene saus: