Gele gazpacho met rivierkreeftjes

Een heerlijke en prachtige zomerse soep met lekker veel smaak. Deze gele gazpacho met rivierkreeftjes serveer je goed koud op een warme of tropisch hete dag. Ik weet niet of we nog zulke dagen verwachten kunnen deze zomer, maar Pin het recept in ieder geval maar op voor het geval er nog een zomerse dag voorbijkomt. Lekker als lunch, voorgerecht, tussendoortje of als tapa.

 

Gazpacho

 

Deze Spaanse klassieke koude soep wordt gemaakt van rauwe groenten zoals tomaten, paprika, komkommer, ui, knoflook, brood, azijn en water. Een soepje die heel snel klaar is, je gooit namelijk alles in de blender en de soep is klaar. Zet hem nog wel even in de koelkast om (ijs)koud te worden. Een ideale soep om te maken op een warme dag, het lest de dorst, stilt de honger en je krijgt de nodige vitamines naar binnen.

 

Ik heb verschillende gazpacho recepten op de site staan, de originele, maar ook een groene Gazpacho van avocado, komkommer en rucola, een Groene Cumelo gazpacho en een Gazpacho van watermeloen. Stuk voor stuk lekkere koude soepjes.
En nog zo’n Spaans recept voor een koude soep is de Salmorejo. Een koude soep die origineel uit Andalusië (het zuiden van Spanje) komt. Het wordt gemaakt van zeer rijpe tomaten, oud (stok)brood, knoflook en olijfolie. Het is een simpele en boerse soep, maar de smaak is top. En de Ajo Blanco, ook wel de witte gazpacho genoemd. Deze soep wordt gemaakt van witte amandelen, oud brood, knoflook, witte druiven en azijn.

 

Ik heb de soep van gele cherrytomaatjes gemaakt, maar het kan natuurlijk ook van grotere gele tomaten gemaakt worden. In plaats van brood heb ik maïskorrels gebruikt. Die geven de soep een lekkere zoete smaak.
Mocht je van een beetje pit houden, dan kan je altijd nog een geel pepertje eraan toevoegen.

 

Tips:

 

De soep hoeft niet super fijn gepureerd te worden. Als jij wel een gladde soep wilt serveren dan kan je het nog door een zeef halen.

Sherryazijn is het lekkerst om te gebruiken. Kan je dit niet vinden vervang het dan door bijvoorbeeld een witte balsamico.

Extra nodig: een krachtige blender.

 

 

Recept Gele gazpacho met rivierkreeftjes:

Gele gazpacho met rivierkreeftjes. Een heerlijke en prachtige zomerse soep met lekker veel smaak. Serveer het op een warme dag.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Soepen, Tapas/Hapjes/Snacks, Vegetarisch, Voorgerechten
Keuken Spaans
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 500 gr gele tomaatjes
  • 1 gele paprika
  • 1 komkommer
  • 1 sjalotje
  • 1 teentje knoflook
  • 1 blikje (300 gr) maïs
  • 3 el sherryazijn
  • 3 el olijfolie
  • peper en zout
  • 100 gr rivierkreeftjes
  • 2 el komkommerstukjes
  • 2 radijsjes
  • groene kruiden
  • eetbare bloemen
  • olijfolie

Instructies
 

  • Spoel de tomaatjes en paprika schoon, snijd de paprika in stukken. Schil de komkommer en snijd deze ook in stukken. Schil het sjalotje en knoflook en snijd dit fijn.
  • Doe dit alles in een blender. Giet het blikje maïs af en doe dit ook in de blender samen met de sherryazijn, olijfolie en een half kopje water. Pureer dit tot een dikke soep.
  • Breng op smaak met peper en zout en zet het minimaal een uur in de koelkast om koud te worden.
  • Serveer de soep in glazen of kommen en verdeel de rivierkreeftjes erover. Garneer met komkommerstukjes, radijsplakjes, groene kruiden en eventueel eetbare bloemetjes.
  • Giet er nog een beetje goede olijfolie over.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating