Ik had een zakje afgeprijsde gemengde bonen gekocht in de supermarkt. Maar die bleven maar in een keukenkastje liggen, tijd om er iets lekkers van te maken. Omdat het miezerig herfstweer is, leek mij een soep wel lekker. Deze pittige en goed vullende gemengde bonensoep met chorizo is ideaal voor deze koude dagen.
Gemengde bonen
De bonen die in dit zakje Mediterranean bean mix zitten zijn kikkererwten, rode kidneybonen, witte bonen en borlotti bonen. Ik heb ze eerst een nacht geweekt in koud water voordat ik ze gekookt heb. Volgens de verpakking moet je ze een uur koken, maar ik vind het wel lekker als de bonen nog een beetje een ‘bite’ hebben, daarom heb ik ze maar 45 minuten gekookt. Ze koken sowieso later nog in de soep.
Mocht je dit teveel werk vinden, dan kan je natuurlijk blikjes met bonen kopen. Ik zou dan ongeveer 800 gram gekookte en uitgelekte bonen nemen. Neem de bonen die jij lekker vindt.
Tortilla chips
Het is lekker om tortilla chips te serveren bij de soep. Je kunt een zak tortilla chips kopen, maar ik had nog een aangebroken zak flour tortilla’s in de kast liggen. Goede reden om zelf tortilla chips hiervan te maken. Snijd ze in punten en bak ze in een beetje olie in een koekenpan. Lekker!
Maaltijdsoep
Dit is een echte maaltijdsoep en wij zijn daar gek op. Daarom kan je ook diverse soep recepten vinden op de site. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Romige bonensoep met gerookte kip. Die is ook gemaakt van deze bonenmix. Of deze heerlijke Aziatische Vegetarische Tom Kha Kai soep met paddenstoelen, Geroosterde pastinaaksoep met palmkool pesto of Indische Pindasoep met kip en prei. Niet verkeerd toch? Stuk voor stuk lekkere verwarmende soepen voor koude dagen, die moet je echt eens proberen!
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Gemengde bonensoep met chorizo:
Ingrediënten
- 350 gr gemengde bonen
- 1 chorizoworst (225 gr)
- 1 grote ui
- 1 tl komijnpoeder
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
- olijfolie
- 1 blik tomatenblokjes
- 500 ml kippenbouillon
- 200 gr spinazie
- 75 gr feta, verkruimeld
- 15 gr koriander, fijngehakt
- 1 zak tortilla chips
Instructies
- Week de ongekookte gemengde bonen een nacht in koud water.
- Giet ze de volgende dag af en zet ze met ruim water op het vuur en kook ze in ongeveer 45 minuten gaar. Als ze gaar zijn, giet ze dan af.
- Snijd de chorizo in dunne halve plakjes en snipper de ui. Bak dit in een grote (soep)pan samen met de komijnpoeder en gerookte paprikapoeder.
- Doe het blikje tomatenblokjes en de bouillon erbij en breng aan de kook.
- Doe de gekookte gemengde bonen en fijngehakte koriandersteeltjes erbij en laat dit 15 minuten pruttelen. Meng als laatste de verse spinazie erdoor.
- Lepel de soep in een kom en verkruimel er wat feta boven en bestrooi met wat korianderblaadjes. Serveer er (zelfgemaakte) tortilla chips bij.