Deze gemengde paddenstoelen en palmkool met eieren is een variant op het eiergerecht de Shakshuka. Hiervan vind je nog meer variaties op mijn site.
Met slechts een paar ingrediënten flans je een heerlijk vegetarisch gerecht in elkaar.
Ik heb koningsboleten, shiitake, oesterzwammen en shimeji paddenstoelen gebruikt. Omdat het herfst is, zijn deze nu volop verkrijgbaar bij een groenteboer. Maar ja kunt natuurlijk ook een andere variatie paddenstoelen gebruiken.

 

Gemengde paddenstoelen en palmkool met eieren

Palmkool

 

Palmkool oftewel Cavelo Nero is een Italiaanse versie van onze boerenkool. Kan je dit niet vinden, gebruik dan de Hollandse boerenkool of spinazie. De naam palmkool heeft deze groente te danken aan het fijt dat het een beetje op een palmboompje lijkt. Deze groente die oorspronkelijk uit Italië komt is al eeuwenoud. De Romeinen zouden deze groente al gegeten hebben.

 

Palmkool wordt steeds bekender in ons land en wordt zelfs hier verbouwd. Het is een vergeten groente, die steeds populairder wordt en dat is niet voor niets. Het is lekker, gezond en veelzijdig. Je kunt het koken, wokken of het in een stamppot of salade verwerken. De smaak lijkt een beetje op boerenkool.
Voordat je het gaat gebruiken, verwijder je eerst de harde nerf. Daarna kan je het blad snijden.
Koop alsjeblieft niet de voorgesneden palmkool in de supermarkt, daar zit de nerf nog in en dat is niet lekker!

 

Paddenstoelen

 

Ik heb in dit gerecht koningsboleten, shiitake, oesterzwammen en shimeji paddenstoelen gebruikt. Deze kan je vinden in de grotere supermarkten en sowieso bij een goede groenteboer. Maar ja kunt natuurlijk ook een andere variatie paddenstoelen gebruiken.
Paddenstoelen zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens goed voor ons. Ze bevatten weinig calorieën, maar wel veel vitamines, mineralen en vezels.

 

De meest verkocht paddenstoelen in ons land zijn de witte champignons. Deze zijn het hele jaar verkrijgbaar. Ze hebben niet zoveel smaak, daarom zou ik liever voor de kastanjechampignons gaan. Die hebben een lekkere nootachtige smaak en bevatten veel minder vocht dan de witte.
De portobello’s zijn grote kastanjechampignons die ze langer hebben laten doorgroeien.
Die zou je ook kunnen gebruiken in dit gerecht.
Lees hier mijn blog over diverse soorten paddenstoelen en hun specifieke smaken.

 

 

Recept Gemengde paddenstoelen en palmkool met eieren: