Ik had dus van die prachtige paarse zoete aardappelen gescoord bij mijn groenteboer, maar ja wat ga je ervan maken. Heb natuurlijk eerst gegoogeld en vond daar een recept van Yotam Ottolenghi. Ik ben groot fan van hem, dus gelijk het recept bekeken. Mashed purple sweet potatoes with lime and yoghurt was het recept van hem en ik heb daar natuurlijk mijn eigen twist aan gegeven. Het zijn heerlijke geplette paarse zoete aardappelen geworden met opgeklopte ricotta in plaats van yoghurt.

 

Yotam Ottolenghi

 

Zoals ik al schreef ben ik groot fan van Yotam. Hij heeft het bereiden van groenten tot een kunst verheven, althans dat vind ik. Ik heb denk ik al zijn boeken en het ene boek is nog mooier dan het andere. Niet dat ik veel van zijn recepten nakook, maar ik gebruik het als inspiratie. De combinatie van kruiden en de specerijen die hij gebruikt is fenomenaal. Je hebt wel veel verschillende specerijen nodig, maar hé mijn keukenkastjes staan er vol mee, dus het meeste heb ik wel in huis.

 

Yotam heeft in zijn recept een soort aardappelpuree gemaakt. Maar ik heb ze met schil gekookt, daarna geschild, in dikke plakken gesneden en toen geplet met een vork. Toen even geroosterd onder de gril in de oven.
Maar ik denk dat een aardappelpuree van deze paarse zoete aardappelen sowieso wel een leuk recept is om te serveren tijdens een speciaal etentje thuis.

 

Zoete aardappelen

 

Je kunt dus behalve oranje zoete aardappelen ook paarse of witte kopen. En omdat paars mijn lievelingskleur is, moest ik deze paarse exemplaren natuurlijk kopen. Zoete aardappelen zijn eigenlijk helemaal geen aardappelen, maar knollen. En deze knollen zijn ook nog eens super gezond voor ons, goede reden om ze vaker te gebruiken.
Als je geen paarse zoete aardappelen kunt vinden, kan je dit gerecht natuurlijk ook maken met de oranje exemplaren.
En van de rest van de paarse aardappelen heb ik nog Gepofte paarse zoete aardappel met paling en Paarse zoete aardappel kokosijs gemaakt.

 

 

Recept Geplette paarse zoete aardappelen: