Ja het is weer tijd voor die prachtige gekleurde wortelen. Ik koop ze altijd bij de groenteboer op de markt omdat ik weet waar deze wortelen vandaan komen. Dit is namelijk van de een boer bij ons uit de buurt. Serveer het als bijgerecht bij een speciaal etentje. Of als een vegetarisch hoofdgerecht samen met couscous, rijst of quinoa. Deze gepofte wortelen met harissa yoghurt en feta zijn lekker bij gegrild vlees of een gegrilde kip en bij vis doen ze het ook goed.

 

Wortelen

 

Niets zo Hollands als oranje wortelen. Je hebt de grote winterwortelen, de bospeen en de waspeen. Maar ik ben gek op de gekleurde wortelen. Die zijn er in geel, rood, paars en paars van buiten met een oranje kern. Vanaf het najaar liggen ze bij de groenteboer en de meesten daarvan komen uit onze mooie Flevopolder. Ik mocht eens aanwezig zijn bij het rooien van deze wortels bij boer Martin Topper van Zonneheerdt.
En die prachtige wortelen worden bij ons op de markt verkocht, rechtstreeks van het land.

Gepofte wortelen met harissa yoghurt en feta

Het is bijzonder om te proeven hoe elke kleur wortel zijn eigen smaak heeft. De ene is wat zoeter dan de andere en als je alle kleuren serveert kan je dit goed proeven. Vooral als je de wortelen op deze manier in de oven poft. Dit is heel makkelijk, je rolt ze in aluminiumfolie en legt ze ongeveer 45-60 minuten in een hete oven. Het voordeel hiervan is dat de smaak van de wortelen intenser wordt en er geen vitamines verloren gaan. Probeer het maar eens.
En zeg nou zelf, als je zo’n schaal met gekleurde wortelen op tafel zet is het toch een feestje.

 

Door de wortelen te serveren met een saus gemaakt van yoghurt, harissa en feta, geef je het gerecht een Midden-Oosters tintje. Harissa is een pittige rode saus gemaakt van rode pepers, tomaten, knoflook, komijn en koriander. Het is de sambal van de Noord-Afrikaanse landen. Je kunt het kopen in de meeste supermarkten, maar je kunt het ook zelf maken. Gebruik het in couscous, salades, sauzen of soepen. Het zure van de yoghurt en het pittige van de harissa gaat heel goed samen met het zoete van de wortelen.

 

Tip:

 

En ik heb nog meer recepten, waarin wortel de hoofdrol speelt, namelijk deze:

Wortelcurrysoep met korianderpesto
Wortel hummus
Miso wortelen met knolselderijpuree en groene chutney
Geglaceerde rode wortelen
Feestelijke wortels

 

 

Recept Gepofte wortelen met harissa yoghurt en feta: