Deze gerookte zalm met labneh, zeekraal en venkel is een heerlijke salade welke je kunt eten als lunch of als voorgerecht. Als je er een lekker brood bij serveert kan je het zelfs eten als avondmaaltijd op een warme dag.
Labneh
Labneh (labne) is een uitgelekte yoghurtdip (een soort hangop) welke meestal in hartige gerechten gebruikt wordt. Het wordt veel gegeten in de Midden-Oosterse keuken. Eet het als dip met Turks brood of pita’s of serveer het bij geroosterd vlees of vis.
Breng de labneh op smaak met sumac, za’atar, gerookte paprikapoeder, chilipoeder of verse groene kruiden. Als de yoghurt heel erg ingedikt is, kan je er balletjes van vormen en deze inleggen in gekruide olijfolie. Dit is lekker als hapje bij de borrel.
Je kunt Labneh heel makkelijk zelf maken door Griekse yoghurt te laten uitlekken in een kaasdoek op een zeef. Of zoals ik het doe door een koffiefilter.
Mierikswortel
Ik heb verse mierikswortel gebruikt, maar als je dit niet kunt vinden koop dan mierikswortel in een potje. Vers is natuurlijk wel veel lekkerder.
Mocht je mierikswortel overhouden, maak dan deze heerlijke Dilleboter met knoflook, citroen en mierikswortel ervan.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Gerookte Zalm met Labneh, Zeekraal en Venkel:
Ingrediënten
- 100 gr Griekse yoghurt
- snuf zout
- 1 tl citroenrasp
- 40 gr zeekraal
- 1 kleine venkel
- 2 warm gerookte zalmfilets (125 gr)
- 2 tl zoute kappertjes
- 2 el extra virgin olijfolie
- 1 mierikswortel
Instructies
- Leg een schone kaasdoek (of theedoek) op een zeef. Meng zout en citroenrasp door de yoghurt en doe lepel dit op de kaasdoek in de zeef. Laat twee uur uitlekken.
- Verwijder de harde uiteinden van de zeekraal en blancheer dit 1 minuut in kokend water. Giet af en spoel af met koud water. Laat uitlekken.
- Snijd met een mandoline hele dunne plakken van de venkel. Leg de plakken in ijskoud water.
- Laat voor het serveren goed uitlekken.
- Als de yoghurt goed ingedikt is lepel je dit op de twee borden en smeer je het met de bolle kant van een lepel iets uit op het bord.
- Breek de zalmfilets in stukken en leg dit op de yoghurt. Verdeel de zeekraal en venkel over de borden en bestrooi met de kappertjes.
- Lepel een lekkere olijfolie over de salade en rasp de mierikswortel erover.
- Serveer direct.