Ik wil dit jaar van zoveel mogelijk soorten groenten een soep maken. Omdat ik gek ben op aubergines, moest hiervan natuurlijk ook een soepje gemaakt worden. Het is deze geroosterde aubergine soep geworden. En lekker dat het was! Ben jij ook zo gek op aubergine, probeer deze soep dan snel. Een romige vegetarische/vegan soep met lekkere krokant gebakken kikkererwten erop. Eet er een lekker brood bij en je hebt een complete maaltijd.

 

Aubergine

 

Je zou het misschien niet denken, maar van aubergines kan je dus ook een soep maken. Als je deze groente roostert in de oven, krijgt het nog meer smaak en is het heerlijk in een soep. De paarse peervormige vruchtgroente is verrassend veelzijdig. Het stevige vruchtvlees en de milde smaak, maakt dat de groente goed te combineren is met krachtige smaakmakers.

 

Omdat de aubergine in ons land in kassen gekweekt worden, zijn ze het hele jaar door verkrijgbaar. En dat is fijn, dan kan je het hele jaar door lekkere gerechten maken met deze groente, zoals deze:

 

Vegetarische aubergine curry
Aubergine schnitzels
Gevulde geroosterde aubergines
Pizza met feta en aubergines
Aubergine met paddenstoelen en tarwe
Pasta caponata
Auberginerolletjes in tomatensaus
Moussaka
Baba ganoush
Salade van gegrilde aubergines en mozzarella

 

Gepureerde soepen

 

Ik ben dol op gepureerde groentesoepen. Het is een fijne manier om een behoorlijk portie groente naar binnen te krijgen. Je bakt de groente met smaakmakers zoals ui, knoflook, specerijen en verse kruiden aan, giet er dan bouillon over en laat dit pruttelen tot de groenten gaar zijn. Dit pureer je dan en tada ….. je hebt een heerlijke soep met de nodige vitamines.

 

Maar bij deze soep rooster je de aubergines eerst in de oven. Dit duurt wel even, want je wilt dat ze goed zacht van binnen zijn en lekker geblakerd van buiten. Je kunt dit eventueel al de avond ervoor doen. Laat ze dan afkoelen en bewaar ze in de koelkast tot je de soep gaat maken.

 

Kikkererwten

 

De geroosterde kikkererwten fungeren als kleine croutons in de soep.
Pas op met het bakken in de pan: ze kunnen (net zoals popcorn) alle kanten op spatten!

 

Tips:

 

Gebruik de schil van de aubergine ook in de soep.

De soep is de volgende dag nog lekkerder, omdat de smaken er nog meer ingetrokken zijn.

Overgebleven soep kan je ongeveer 3-4 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt de soep ook invriezen.

Maak de soep zo dik of dun zoals jij het lekker vindt.

 

 

Recept Geroosterde aubergine soep: