Het roosteren van bloemkool geeft het een diepe aardse smaak die heel goed past bij de smaken in deze salade. Deze geroosterde bloemkoolsalade met dukkah is een gemakkelijke manier om je groenten op te fleuren, vooral geserveerd met een lekkere dressing en de dukkah. Lekker als voorgerecht of bijgerecht.
Als het om groenten gaat, vind ik in veel gevallen een eenvoudige oplossing: als je twijfelt, rooster het dan. Het is waar dat dit niet noodzakelijkerwijs voor alles werkt, maar het geldt zeker voor heel veel groenten.

 

Een van mijn favoriet is ook geroosterde broccoli, gewoon in olijfolie gebakken en bestrooid met een beetje zout. Bloemkool kan in theorie op dezelfde manier worden behandeld. Door het te roosteren en met een beetje dukkah, krijg je met minimale inspanning een extra kick van smaak.
Deze bloemkool is zo gemakkelijk te bereiden en is een heerlijke manier om een verder eenvoudige groente veel interessanter te maken. De smaken zijn delicaat, maar werkelijk heerlijk en ik hoop dat je het binnenkort eens gaat proberen.

 

Bloemkool

 

Deze groente is toch wel erg populair in ons land. Daar waar het vroeger met een kaassaus of een witte saus en nootmuskaat werd geserveerd, kan je tegenwoordig bloemkool op zoveel andere manieren bereiden. Denk aan bloemkoolsteaks, bloemkoolrijst, bloemkoolsoep, bloemkoolstamppot of geroosterd zoals in dit recept.

 

Snijd de bloemkool in roosjes om het koken te versnellen. Verdeel grotere roosjes in kleinere stukken door ze door het midden te snijden. Dit geeft ook een platte kant die iets makkelijker bruin wordt. Idealiter wil je dat de stukken even groot zijn, zodat ze gelijkmatig kunnen worden gegaard.
Je kunt ze eventueel ook roosteren op een bakplaat in de oven.

 

Dukkah

 

Dukkah is een noten-kruidenmix die je gemakkelijk zelf thuis maakt, maar die je ook kant-en-klaar kunt kopen. Het is geweldig voor het toevoegen van een vleugje smaak aan salades, op toast en voor het roosteren van groenten zoals deze.
De dukkah-smaak is hierin niet overdreven dominant. Maar het verhoogt wel de smaak van deze geroosterde groente om net dat beetje specialer te zijn.

 

Tips:

 

Het recept voor zelfgemaakte dukkah* vind je hier.

Ingelegde citroen en granaatappelsiroop vind je sowieso in een Turkse winkel of bij de grotere supermarkten.

Je kunt het eventueel vervangen door citroenrasp en balsamico siroop.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Geroosterde bloemkoolsalade met dukkah: