Het is winter en de pompoenen zijn nog steeds volop verkrijgbaar. Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik ben dol op deze zoete groente en kan er geen genoeg van krijgen. En daarom heb ik nu weer een nieuw recept voor jullie. Deze heerlijke geroosterde flespompoen met feta kan je heel goed eten als lunch of vegetarisch hoofdgerecht. Serveer er eventueel nog een lekkere groene salade bij en je hebt een complete maaltijd.

 

Flespompoen

 

Elk jaar kijk ik uit naar het pompoenseizoen. Deze najaars- en wintergroente is namelijk superlekker en super veelzijdig. Pompoen is een vruchtgroente en er bestaan heel veel vormen en maten ervan, zowel de eetbare als de sierpompoenen.
De langwerpige flespompoen oftewel butternut squash is erg populair. Dit vooral omdat deze makkelijker te snijden is en je hebt veel meer vruchtvlees dan een ‘gewone’ pompoen. Er zitten geen pitjes in de hals van deze pompoen, alleen in het bolle gedeelte.
De schil is licht oranje en het vruchtvlees oranje. Deze pompoen heeft stevig en zoet vruchtvlees. Het is een veelzijdige pompoen, te gebruiken in veel recepten.
Je kunt de pompoen heel makkelijk schillen met een dunschiller maar de schil is eetbaar.

 

Redenen om van flespompoen te houden:

 

Pompoenen zit boordevol vitamine A, kalium, vezels en magnesium.
Ze kunnen worden gestoomd, gebakken, geroosterd, gegrild, gekookt, gepureerd, en gevuld.
Wat betekent dat ze ongelooflijk veelzijdig zijn. Heerlijk in zoete taarten of hartige gerechten.

 

Roosteren

 

Een pompoen roosteren is supermakkelijk en zeker de extra tijd waard. Net als alle andere pompoenen, is de flespompoen gemakkelijker te roosteren en te pureren.
Je kunt de pompoen halveren, in plakjes of in blokjes snijden en dan roosteren. Afhankelijk van het type recept dat je wilt bereiden, bepaalt jij hoe je de pompoen wilt roosteren.
Om een pompoen te roosteren heb je in ieder geval een oven, een bakplaat of ovenschaal en een groot scherp mes nodig. Als je van plan bent je flespompoen in kleine blokjes te roosteren, heb je ook een schilmesje of een dunschiller nodig om de schil van de pompoen weg te snijden.

 

Nog meer lekkere recepten met flespompoen:

 

Hartige taart met pompoen en fonduekaas
Romige pompoen gratin met salie
Klassieke Amerikaanse pompoentaart
Pompoenlasagne
Kruidige pompoenblokjes
Pompoen hasselback
Simpele pompoensoep
Gegrilde pompoenplakken met feta, cranberry’s en dukkah
Pompoen hummus

 

 

Recept Geroosterde flespompoen met feta: