Geroosterde Kip met Sumak

Deze geroosterde kip met sumak is weer eens een hele andere manier om kip te kruiden. Het heeft de smaken van het Midden-Oosten. Inmiddels weten jullie waarschijnlijk wel dat wij hier gek op zijn. En op kip, ik kom per slotte oorspronkelijk uit Barneveld dus groot kipliefhebber.

Dit is een heel makkelijk te maken gerecht, marineer de kip eventueel een avond van te voren dan hoef je de kip alleen maar in de oven te schuiven en die doet het werk voor je.
De kip wordt wel een beetje donker in de oven, je hoeft dus niet bang te zijn dat het verbrand is (tenzij je het te lang of te heet in de oven hebt staan). Het is ook een ideaal gerecht om voor veel personen te bereiden. Als je een grote oven hebt kan je lekker veel kippenboutjes hierin bereiden.

Smaakmakers

Sumak en granaatappelmelasse zijn van die typische smaakmakers uit het Midden-Oosten. Een tikje zuur, vandaar dat ik nog wat honing verwerkt heb in de marinade. Je kunt beide producten sowieso vinden in een Turkse winkel, maar de grotere supermarkten hebben dit ook in hun assortiment.

Sumak is eigenlijk geen specerij maar een vrucht van een struik. Deze struik groeit rondom het Middellandse Zeegebied. De vrucht wordt gedroogd en vermalen en wordt veel als specerij gebruik in de Turkse, Armeense, Iraanse en Irakese keuken. Het heeft een zurige – iets citrusachtige – smaak.
Granaatappelmelasse is wordt ook veel gebruikt in deze keuken. Het wordt vaak gebruikt in marinades om kip of (lams)vlees in te marineren, maar is ook lekker in bijvoorbeeld een dressing over een salade. Granaatappelmelasse is een ingedikte sap van de granaatappel. Het heeft een zoet/zure smaak.

Wat eten we erbij?

Deze Parelcouscous salade met aubergine, courgette en paprika is erg lekker bij deze kip.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Geroosterde kip met sumak:

Geroosterde kip met sumak. Wij eten vaak kip en elke keer bereid ik het anders. Deze variatie met sumak is ook heel erg lekker.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerechten, Makkelijke maaltijd
Keuken Midden Oosten
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 4 kippenbouten
  • 400 gr trostomaten

Marinade

  • 2 el olijfolie
  • 1 el granaatappelmelasse
  • 2 el honing
  • 2 el sumak
  • 2 knoflookteentjes, geraspt
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 1 tl zout

Instructies
 

  • Meng alle ingrediënten voor de marinade met elkaar en smeer de kippenbouten hiermee rondom in. Laat ongeveer een uur marineren in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 180˚C.
  • Bekleed de ovenplaat met aluminiumfolie of een siliconen ovenmat.
  • Leg de kippenbouten op de ovenplaat en bak de kip ongeveer 45 minuten tot ze gaar zijn.
  • Prik met een satéstokje in het dikste gedeelte van de bout om te checken of de kip gaar is. Als het vocht helder is (dus niet roze of rood) dan is de kip gaar.
  • Leg de tomaatjes de laatste 15 minuten bij de kip op de plaat om mee te roosteren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating