Deze geroosterde kip met sumak is weer eens een hele andere manier om kip te kruiden. Het heeft de smaken van het Midden-Oosten. Inmiddels weten jullie waarschijnlijk wel dat wij hier gek op zijn. En op kip, ik kom per slotte oorspronkelijk uit Barneveld dus groot kipliefhebber.

 

Dit is een heel makkelijk te maken gerecht, marineer de kip eventueel een avond van te voren dan hoef je de kip alleen maar in de oven te schuiven en die doet het werk voor je.
De kip wordt wel een beetje donker in de oven, je hoeft dus niet bang te zijn dat het verbrand is (tenzij je het te lang of te heet in de oven hebt staan). Het is ook een ideaal gerecht om voor veel personen te bereiden. Als je een grote oven hebt kan je lekker veel kippenboutjes hierin bereiden.

 

Sumak en granaatappelmelasse zijn van die typische smaakmakers uit het Midden-Oosten. Een tikje zuur, vandaar dat ik nog wat honing verwerkt heb in de marinade. Je kunt beide producten sowieso vinden in een Turkse winkel, maar de grotere supermarkten hebben dit ook in hun assortiment.

 

Sumak is eigenlijk geen specerij maar een vrucht van een struik. Deze struik groeit rondom het Middellandse Zeegebied. De vrucht wordt gedroogd en vermalen en wordt veel als specerij gebruik in de Turkse, Armeense, Iraanse en Irakese keuken. Het heeft een zurige – iets citrusachtige – smaak.
Granaatappelmelasse is wordt ook veel gebruikt in deze keuken. Het wordt vaak gebruikt in marinades om kip of (lams)vlees in te marineren, maar is ook lekker in bijvoorbeeld een dressing over een salade. Granaatappelmelasse is een ingedikte sap van de granaatappel. Het heeft een zoet/zure smaak.

 

Wat eten we erbij?

 

Deze Parelcouscous salade met aubergine, courgette en paprika is erg lekker bij deze kip.

 

 

Recept Geroosterde kip met sumak: