Ik heb een heel bijzonder gerechtje voor jullie. Deze geroosterde mergpijp met paddenstoeltjes is een feestelijk voorgerechtje, maak het bijvoorbeeld met de feestdagen. Misschien vind je het spannend om te bereiden, maar dit valt reuze mee. Je serveert dan wel iets heel speciaals met een unieke smaakbeleving.

 

Runder mergpijp

 

Wellicht heb je het wel eens in een restaurant gegeten, maar je kunt dit ook heel goed thuis klaarmaken. Ik heb ze in de oven geroosterd, maar je kunt het ook op de barbecue bereiden.
Deze geroosterde mergpijp oftewel beenmerg is een ware delicatesse. En toen ik het op de site van mijn online slager Beef&Steak voorbij zag komen, heb ik het gelijk besteld. Eigenlijk vond ik het ook wel een beetje spannend om klaar te maken, maar het stelt helemaal niets voor. Je leg de gehalveerde mergpijpjes op een bakplaat en schuift dit in de oven. Na een kleine 20 minuten heb je super zacht merg wat je heerlijk eruit kunt lepelen. Serveer het als voorgerecht met geroosterd brood.

 

De mergpijpen worden doormiddag gezaagd geleverd, je hoeft ze dus alleen maar in de oven of op de barbecue te leggen. Het resultaat is een zachte iets vette merg wat je op geroosterd brood kunt eten. Het is wel een gerecht voor een echte vleesliefhebber en fijnproever. Je kunt het eigenlijk met niets vergelijken, behalve dan misschien met de zachte structuur van ganzenlever of zwezerik.
Manlief die dit nog nooit gegeten had, had ongeveer een culinair orgasme van het gerecht (haha, zijn woorden hè). Dit moet ik beslist vaker op het menu zetten, zei hij.

 

Het beenmerg is klaar als het goudbruin is en als je met een satéstokje er makkelijk doorheen kunt prikken en deze er zonder weerstand weer uitgaat.
Het ‘vlees’ is op zich al heerlijk, maar ik heb het nog geserveerd met een topping van gebakken sjalotje, knoflook en kleine beukenzwammetjes. Dit heb ik afgeblust met sherryazijn. Dit zuurtje is wel lekker bij het vettige merg. Mocht je geen sherryazijn kunnen vinden, gebruik dan appelciderazijn of een goede balsamico.
Je kunt dit gerecht het beste met een lepeltje serveren, hiermee kan je dan het merg uit het bot lepelen en dit dan op de toast eten.

 

Tip:

 

Van de overgebleven botten heb ik weer een heerlijke bottenbouillon getrokken.

 

 

Recept Geroosterde mergpijp: