Heeft deze soep niet een prachtig kleurtje? De geroosterde oranje paprikasoep is heel erg leuk om met Koningsdag te serveren of als Oranje een EK of WK speelt. Toen het bijna Koningsdag was, zag ik die oranje paprika’s bij de groenteboer liggen en wist dat ik hier iets mee moest doen. Ik had al eens lekkere gemarineerde geroosterde oranje paprika’s gemaakt, maar nu is het een heerlijke soep geworden. Je kunt de soep natuurlijk ook van rode of gele paprika’s maken.
Groentesoepen
Wil jij extra groenten toevoegen in jouw eetpatroon, maak dan een heerlijke gepureerde groentesoep. Je kunt dit als lunch, voorgerecht of als avondmaaltijd eten en hierdoor krijg je een lekker portie groente extra naar binnen.
De gepureerde groentesoepen zijn heel makkelijk te maken, de basis is een ui, knoflook, de groente naar keuze en wat bouillon. Verder kan je er allerlei smaakmakers aan toevoegen in de vorm van specerijen en/of verse kruiden.
Ik heb heel veel van dit soort soepjes op de site staan, van bloemkool, broccoli, courgette, knolselderij, koolrabi, pastinaak, pompoen, rode biet, venkel, wortel, tot aan zoete aardappel toe.
Probeer ze allemaal!
Topping
Als je de soep maakt voor een etentje thuis, is het wel leuk en lekker om de soep met een topping te serveren. Lekker is een kleine beetje room erop wat je met een lepeltje in mooie swirls trekt op de soep en uiteraard is verse groene kruiden erop ook altijd lekker. Je kunt ook nog pitten, zaden of gehakte noten erop serveren.
Paprika*
De paprika is een lekkere knapperige en mooi gekleurde groente. Je kunt de paprika op vele manieren verwerken in de keuken. Paprika’s zijn in rood, oranje, geel, groen en zelfs zwart te koop. De groene paprika is het minst zoet, daarna komen de gele en de oranje. De rode paprika is het meest zoet omdat die op z’n rijpst is. Dan zijn er nog de puntpaprika’s in diverse kleuren, die je heel goed rauw verwerken kunt. En die kleine snoep- oftewel snackpaprika’s zijn heerlijk om te eten als verantwoord tussendoortje.
Met de stoplicht paprika’s kan je ook deze heerlijkePlaattaart met drie kleuren paprika maken.
Tips:
- De groenten rooster je eerst in de oven en pureert het dan met bouillon.
- Als de paprika’s rondom geblakerd zijn, haal je ze uit de oven. Laat ze iets afkoelen voordat je het vel ervan eraf trekt (als het goed is, gaat dit heel makkelijk). Schraap de pitjes er wel uit.
- Als je de soep vegetarisch wilt maken, dan gebruik je een groentebouillon.
- Je kunt de soep ook koud serveren in een glaasje, leuk als amuse op een warme zomeravond.
Recept Geroosterde oranje paprikasoep:
Equipment
- blender of staafmixer
- fijne rasp
Ingrediënten
- 4 oranje paprika’s
- 1 grote ui
- 500 gr oranje tomaatjes
- 3 tenen knoflook
- olijfolie
- 1 takje tijm
- 250 ml groente of kippenbouillon
- 4 tl room
- 2 takjes peterselie
Instructies
- Zet de grill van de oven aan. Leg een vel aluminiumfolie op de ovenplaat.
- Spoel de paprika’s schoon en dep ze droog. Snijd de ui in kwarten.
- Leg de hele paprika’s, ui en knoflook op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie, bestrooi met tijmblaadjes, zout en peper en rooster de paprika's rondom tot ze geblakerd zijn.
- Doe halverwege de tomaatjes erbij en laat deze mee roosteren. Haal dan de plaat uit de oven en doe de paprika's in een kom en dek deze af met plasticfolie.
- Doe de rest van de ingrediënten alvast in de blender.
- Als de paprika’s iets afgekoeld zijn, kan je ze de velletjes eraf trekken. Doe het paprikavruchtvlees ook in de blender en pureer met de bouillon tot een gladde soep.
- Schenk de soep in een pan en voeg eventueel nog wat bouillon toe als de soep te dik naar je zin is. Breng op smaak met zout en grof gemalen zwarte peper.
- Serveer de soep in kommen of borden en lepel de room erover. Ga met het lepeltje door de room om een mooie swirl te maken in de soep.
- Garneer met wat peterselieblaadjes.
- Lekker met een (knoflook)stokbroodje.