Geroosterde Pastinaak

Pastinaak, pinksternakel of witte peen is een hele oude groente die sinds kort weer in ons land wordt verbouwd. De pastinaak is vanaf oktober goed verkrijgbaar. Deze witte wortel is minder zoet dan de gewone wortel, de smaak heeft iets weg van knolselderij. Bereid het zoals wortelen, hoewel de kooktijd ietsje korter is. In plakken gesneden en gebakken is het een traktatie. Lekker in een stamppotje zoals hutspot of als extra smaakmaker door aardappelpuree. Of in plakjes schaven en frituren tot chips is ook erg lekker. Of maak er geroosterde pastinaak van.

De lekkerste pastinaken maak je in de oven met honing, wat ze een heerlijke zoete smaak geeft. Hierdoor komt de zoete en anijsachtige smaak van de pastinaak heel goed tot zijn recht. Lekker bij wild of een braadstuk uit de oven.
Bewaar de pastinaken op een koele plek.

Vergeten groenten

Aardpeer is ook zo’n vergeten groente die zijn comeback maakt. Maak eens een lekkere Puree van aardperen.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Geroosterde Pastinaak:

Geroosterde pastinaak. Pastinaak is een heerlijke herfst/wintergroente die ook nog eens heel veelzijdig is. Rooster hem in de oven, zo lekker.
Voorbereidingstijd 7 minuten
Bereidingstijd 23 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Bijgerechten, Kerst, Vegetarisch
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 800 gr pastinaken
  • 2 el knoflook olijfolie
  • zeezout
  • 3 el honing (of agavesiroop)
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 3 takken tijm

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Schil de pastinaken, halveer in de lengte en snijd deze helften ook doormidden in de lengte.
  • Blancheer de pastinaken in een grote pan met net voldoende water met wat zout.
  • Laat een minuutje koken en giet ze dan af.
  • Verhit de knoflookolie in een koekenpan. Voeg de pastinaken toe en bak ze totdat ze rondom licht gekleurd zijn.
  • Voeg de honing, een beetje zout, gerookte paprikapoeder en tijm toe en laat de pastinaken in ongeveer 15- 20 minuten gelijkmatig in de oven goudbruin en gaar worden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating