Geroosterde pastinaak met cranberries

Ik heb toch een feestelijk groente bijgerecht voor jullie. Deze heerlijke geroosterde pastinaak met cranberries zullen niet misstaan tijdens een feestelijk etentje thuis of met de feestdagen. Door de pastinaken te roosteren in de oven krijgen ze een heerlijke en intense zoete smaak en daarbij gaan de zoetzure cranberries heel goed mee samen. Een match made in heaven.

 

Bijgerechten

 

Aardappel of groente bijgerechten zoals deze pastinaken kan je heel goed op een mooie schaal serveren. Dat staat feestelijk op tafel en iedereen kan zichzelf bedienen. Ik wil wedden dat deze schaal snel op is! Je kunt groenten of aardappelen alleen koken, maar op deze manier worden de groenten wel erg lekker. En ik heb nog veel meer bijzondere bijgerechten voor een feestelijk etentje voor jullie. Kijk maar eens bij categorie onder bijgerechten bij de Kerstrecepten. Daar vind je o.a. een heerlijke romige pastinaakpuree, geroosterde bietjes met azijn, prei vinaigrette en gepofte wortelen met harissa yoghurt en feta.

 

Pastinaak

 

Het was een vergeten groente, maar de pastinaak heeft echt zijn comeback gemaakt. Deze witte peen wordt ook wel pinksternakel genoemd. Het is een hele oude peenachtige groente die nu weer in ons land verbouwd wordt.
Pastinaak bevat inuline, een koolhydraat, dat fructose bij splitsing oplevert. Daarom is deze groente zeer geschikt voor diabetici. Na de oogst wordt de wortel snel slap. Bewaar deze daarom maximaal drie dagen en het liefst in een papieren zak in de groentelade van de koelkast.
Het is een echte herfst/wintergroente die vanaf oktober overal goed verkrijgbaar is.
De witte peen is zeer smakelijk en minder zoet dan de gewone wortel, de smaak heeft iets weg van knolselderij.

 

Ik ben gek op deze groente en daarom kan je aardig wat recepten met pastinaak vinden op de site. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze zoete aardappel pastinaak bietenstamppot met dukkah pesto, pastinaak met makke kastanjes uit de oven, geroosterde pastinaak, pastinaak frietjes met een pittige dressing, pastinaak en kastanje soep, romige geroosterde pastinaaksoep met palmkool pesto en pastinaak muffins. Klinkt goed toch?

 

Tips:

 

Voordat ik pastinaken ga roosteren, kook ik ze altijd even eerst. Hierdoor verkort je het roosteren in de oven.

Je kunt de pastinaken al een dag van tevoren koken en dan op de avond van het etentje in de oven roosteren.

De cranberries kan je al van tevoren bereiden en dan hoef je ze alleen maar op te warmen op de avond zelf.

Gebruik wel een lekkere azijn* voor de cranberries. Ik heb een lekkere fruitazijn hiervoor gebruikt. Je kunt ook een rode wijnazijn, frambozenazijn of een appelciderazijn hiervoor gebruiken.

 

 

Recept Geroosterde pastinaak met cranberries:

Geroosterde pastinaak met cranberries. Een heerlijk bijgerecht voor een feestelijk etentje. Door de pastinaken te roosteren krijgt het een lekkere smaak.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Bijgerechten, Kerst, Vegetarisch
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 800 gr pastinaken
  • 4 tenen knoflook
  • 3 takken tijm
  • peper en zout
  • 3 el olijfolie
  • 75 gr gedroogde cranberries
  • 125 ml azijn*
  • 50 gr suiker

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 150˚C.
  • Schil de pastinaken, snijd ze in de lengte doormidden en deze helft ook weer doormidden.
  • Kook de pastinaken 5 minuten in een pan met heet water. Giet ze dan af.
  • Snijd de knoflook in dunne plakjes. Doe de pastinaak, knoflook, 2 takken tijm, peper en zout in een ovenschaal. Lepel de olijfolie erover en zet de schaal in de oven.
  • Rooster de pastinaak ongeveer 20 minuten, haal ze dan uit de oven en draai ze om. Rooster ze nu nog een keer 20 minuten tot de pastinaak zacht geworden is.
  • Doe ondertussen de cranberries, azijn, suiker, 1 tak tijm en 60 ml water in een kookpan en breng dit aan de kook.
  • Zet het vuur dan laag en laat dit zachtjes inkoken, totdat de cranberries alle vocht opgenomen hebben.
  • Als de pastinaken gaar zijn haal je ze uit de oven en leg ze op een schaal en lepel de cranberries erop.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating