Ouderwetse rode kool met appeltjes is natuurlijk ontzettend lekker, maar deze geroosterde rode kool met blauwe kaas is ook niet te versmaden. Ze noemen tegenwoordig alle groenten die in plakken gesneden zijn “steaks”. Ik heb toch hele andere ideeën bij steaks, voor mij is dat een lekker stukje rundersteak. Daarom noem ik het geen rode kool steak en rode kool plakken vind ik ook zo raar klinken. Gewoon geroosterde kool dus. Serveer dit als vegetarisch voorgerecht op een speciaal etentje thuis. Leuk bijvoorbeeld om met de feestdagen te maken.

 

Rode kool

 

Deze kool is toch wel een van de oudste koolsoorten. Het wordt nog weinig in z’n geheel gekocht en dat is jammer. Een hele kool is zeer voordelig en alle voedingsstoffen zitten er nog in. Deze kool is tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar, maak er ’s winters lekkere rode kool met appeltjes van en verwerk het zomers in een koolsalade.
Rode kool is super gezond en caloriearm, het bevat heel veel vitamines, mineralen en antioxidanten.
En rode kool is ontzettend veelzijdig, je kunt het koken, stoven, stomen, grillen, roosteren in de oven, roerbakken, een soep, stamppot, zuurkool of een salade ervan maken.

 

Koop wel een stevige rode kool, die er glanzend en knapperig uit ziet. Haal de buitenste bladeren eraf als die niet mooi meer zijn. Je hebt tegenwoordig voorgesneden rode kool in de winkels liggen, maar mijn voorkeur gaat toch uit naar een hele. Deze blijft trouwens ook nog eens heel lang goed.
Voor dit recept snijd je met een groot scherp mes plakken van ongeveer 1 centimeter. Je kunt ze ook in parten snijden, maar dan hebben ze wat langer nodig in de oven.

 

Azijn

 

Het is wel belangrijk dat je een lekkere azijn** gebruikt in dit recept. Ik mocht diverse flesjes azijn van De Wilde Wei ontvangen. Eentje daarvan was de fruitazijn braambes. De Wilde Wei produceert op een natuurlijke wijze o.a. azijnsoorten. De azijn gaat heel goed samen in dit gerecht en omdat er bramen verwerkt zijn in de azijn, heb ik dit terug laten komen in het gerecht.

 

Tips:

 

Gebruik een blauwe kaas die jij lekker vindt. Mocht je daar niet van houden vervang het dan door feta of geitenkaas.

Als je nog wat van de kool over hebt, kan je dit weer gebruiken voor deze rode kool smoothiebowl.

 

 

Recept Geroosterde rode kool met blauwe kaas: