In de Flevourbox van maart zat o.a. een biodynamische spitskool en hele walnoten die nog gekraakt moesten worden. Al snel had ik in mijn hoofd dat ik deze twee wilde combineren. Het is geroosterde spitskool met walnotenpesto geworden en dat was een heerlijke combinatie kan ik jullie verklappen. Manlief die niet zo’n koolliefhebber is, heeft ervan zitten smullen. We hebben met z’n tweeën de hele kool verorbert.

 

Spitskool

 

De spitskool doet zijn naam eer aan, het is een kool met een spitse vorm. De meeste koolsoorten zijn rond, maar de spitskool dus niet. Het lichtgroene blad van de spitskool is een stuk minder stevig dan de witte kool. De smaak is ook een stuk milder en de kooktijd daardoor een stuk korter.
Je kunt spitskool rauw verwerken in een salade, koken, roerbakken en roosteren zoals in dit recept. Verwijder hiervoor de buitenste lelijke bladeren en snijd de kool dan met een groot mes in de lengte doormidden en daarna deze helften ook weer doormidden. Laat de harde kern erin zitten, die zorgen ervoor dat de kwarten intact blijven tijdens het roosteren.
Door de spitskool eerst te grillen in de grillpan, krijgt de kool een heerlijke geroosterde smaak.

Ik heb een lekker recept met spitskool voor je, namelijk een Gado gado wrap.

 

Deze spitskool komt van de Boerderij van de Toekomst in Lelystad. Op deze boerderij wordt een kringloop landbouw in de praktijk gebracht.
Ze zijn zich ervan bewust dat de huidige manier van voedsel produceren tegen ecologische grenzen aanloopt en willen de landbouw in ons land weer toekomstbestendig maken. Landbouw zonder schade aan het milieu! Op deze boerderij worden allerlei manieren van de kringlooplandbouw verder ontwikkeld tot klimaatneutraal en zelfs klimaatposieve landbouw.

 

Walnoten

 

De walnoten komen ook al bij zo’n bijzonder bedrijf vandaan, namelijk Tromp Aquafarming in Lelystad. Deze biologische boeren die uit de media en reclamewereld kwamen, wilden hun grote droom – namelijk boer worden – waarmaken. Iets doen waarmee hun footprint op deze aarde verkleind wordt. Ze werken nagenoeg zelfvoorzienend in dit biodivers boerenbedrijf. Het is een kleinschalige boerderij en daarom kiezen ze ervoor om iets bijzonders te telen. Van akkerbouw, fruit, noten, groenten tot aan verse kruiden zoals verveine, Thaise basilicum, gember en citroengras toe.
Van de walnoten heb ik dus een heerlijke pesto gemaakt.

 

Tips:

 

Mocht er wat van de pesto overblijven dan kan je deze goed afgesloten nog een paar dagen bewaren in de koelkast.

Deze geroosterde spitskool is lekker bij deze Flat iron steak, Dorade of Kip.

 

 

Recept Geroosterde spitskool met walnotenpesto: