Heerlijke geroosterde spruitjes en zoete aardappel uit de oven met gehakte walnoten, cranberries en salie erover. Klinkt goed toch? Dit is nog eens een lekker bijgerecht voor de feestdagen. Doe alles in de oven en serveer dan deze feestelijke groente. Wij hebben het gegeten met Thanksgiving, dit vieren we elk jaar omdat hubbie 26 jaar in Amerika gewoond heeft. Zodoende worden hier ook de Amerikaanse feestdagen gevierd, dubbel feest in huize Culinea.

 

Spruitjes

 

En dan te bedenken dat manlief niet van spruitjes houdt. Of eigenlijk niet ervan hield, want spruitjes op deze manier bereid vindt hij erg lekker. Hoe krijg je een spruitjeshater aan deze groente (haha). Als je het maar lekker maakt hè.

 

Deze ronde minikooltjes vindt niet iedereen lekker. Maar ze telen de spruitjes nu zodanig dat het hele bittere eraf is. Als je spruitjes gaat kopen, let er dan wel op dat ze mooi groen en hard zijn. Je maakt ze schoon door het harde kontje er eerst vanaf te snijden, dan verwijder je de buitenste blaadjes en spoel je ze schoon onder de koude kraan.

 

Kook de schoongemaakte spruitjes in een pan met water en zout. Ik kook ze altijd eerst voordat ik ze ga roosteren in de oven. Als je dat niet doet, heb je na een uur nog harde spruiten uit de oven. Dus als je ze eerst kookt, gaat het roosteren in de oven een stuk sneller.
Dit koken kan je trouwens ruim van tevoren doen, giet ze dan af en spoel ze af met koud water. Zet ze dan in de koelkast tot je ze gaat roosteren.

 

Zoete aardappel

 

Een zoete aardappel is eigenlijk geen aardappel, maar valt onder de groenten. Het is een bataat, een soort knol dus. Het is daarom een mooie vervanger van de aardappel. Tegenwoordig kan je overal zoete aardappelen kopen.
Koop ook hier weer alleen de stevige exemplaren. Schil ze met een dunschiller en snijd ze met een groot mes in stukken.
De naam zegt het al, deze knol is lekker zoet en daarom gaat dit zo goed samen met het spruitje. Ik heb de zoete smaak nog iets versterkt met de honing en kaneelpoeder en dit geeft echt een heerlijke smaaksensatie aan dit gerecht.

 

Tips:

 

Dit bijgerecht gaat heel goed samen met een kalkoen uit de oven, een rosbief uit de oven, kalkoenbouten in rode wijn of dit feestelijk gehaktbrood met cranberries.

Je kunt eventueel nog een dressing maken van olijfolie, honing en sinaasappelsap en dit als laatste over het gerecht gieten.

Het recept van de rozemarijnzout* vind je hier, maar je kunt ook fijngehakte rozemarijn hiervoor in de plaats gebruiken.

Mocht je wat overhouden, verwerk het dan de volgende dag in een frittata.

 

 

Recept Geroosterde spruitjes en zoete aardappel: