Wat is er nu herfstachtiger of winters dan spruitjes? Als het iets frisser wordt krijg je er direct weer zin in. In dit recept gaan we spruitjes roosteren en er (jammie) rozemarijn en citroensap aan toevoegen. Dit combineert uitstekend wanneer je de spruitjes roostert en het is enorm eenvoudig te maken. Snijd voor deze geroosterde spruitjes met rozemarijn de spruitjes lekker grof, hussel ze vervolgens door de olie en de oven doet de rest. Roosteren kun je uiteraard ook met allerlei andere groenten doen, vooral paprika, wortel en pompoen vinden wij heerlijk. In de zomer kun je enorm veel variëren, in de herfst en winter is er vaak minder te kiezen. In dat geval ben je vaak op spruitjes en pompoen aangewezen. De hartverwarmende smaken van deze groenten doen het tijdens de koude dagen vrij goed. Je kunt variëren met kruiden en er een lekkere olijfolie bij gebruiken. Geroosterde groente is goed voor je en past in een koolhydraatarm dieet thuis.

 

Spruitjes roosteren

 

De intense smaken van spruitjes komen pas vrij wanneer je ze gaat roosteren. Ineens is de groente minder bitter en proeft het spruitje zoet en zacht. Dit is niet te vergelijken met spruitjes die gekookt worden.

Als je spruitjes of andere groenten roostert kun je ze ook de volgende dag nog gebruiken. Zo kun je restjes in een salade stoppen of de spruitjes een dag later meenemen naar het werk. Wil je de spruitjes iets meer karakter geven? Gebruik dan Parmezaanse kaas of een andere harde kaas zoals Grana Pardano. Je kunt de kaas vlak voor het serveren over de spruitjes raspen. De pittige smaak van deze kazen is te danken aan het rijpingsproces, dit versterkt de smaakt en geeft een korrelachtige structuur.