Deze geroosterde wortelsoep is heel makkelijk te maken. De oven doet namelijk het werk voor je. Je roostert de wortel en ui in de oven en als de groenten zacht zijn, pureer je dit samen met de bouillon en kokosmelk in een blender. Comfortfood in een bowl, een lekkere warme soep voor een kille dag. De soep is een beetje zoet door de wortelen en heeft een beetje pit door de chili knoflooksaus. Een echte opkikker dus.
Wortelen
Wortelen zijn er in diverse soorten en maten. Je hebt de grote winterwortel oftewel winterpeen die ik in deze soep gebruikt heb, bospeen, waspeen en gekleurde wortelen in de kleuren wit, geel, rood en paars. En elk soort wortel heeft een eigen smaak, de ene is wat zoeter dan de ander.
Wortelen zijn niet alleen heel erg lekker, ze zijn ook nog eens supergezond. En je kunt ze op vele manieren bereiden, zoals koken, stoven, wokken, bakken, in de oven roosteren, er een soep van maken of rauw verwerken in een salade, etc.
En van die prachtige gekleurde wortelen heb ik deze heerlijke soepen gemaakt:
Paarse wortelsoep
Gele wortelsoep
Rode wortel en paprikasoep en
Koude wortelsoep met korianderpesto
Gepureerde groentesoepen
Ik ben gek op gepureerde groentesoepjes. Je kunt van bijna elke groente wel zo’n soep maken. Denk aan spinazie, waterkers, asperges, bloemkool, broccoli, pastinaak, paddenstoel, tomaat, paprika, zoete aardappel, pompoen, koolrabi, biet, knolselderij, erwten, courgette, prei, linzen, venkel, kikkererwten, maïs, rode kool en witlof.
Je kunt deze soepen allemaal vinden op de site onder: Categorie Soepen, dan Recept zoeken en dan naar: Sleutelwoorden. Hier vul je de groente naar wens in en komen alle recepten tevoorschijn.
Tips:
De chili knoflooksaus* van Lee Kum Kee heb ik bij de AH (no spon) gekocht. Je kunt het eventueel vervangen door 2 teentjes knoflook en een theelepel sambal.
Serveer deze soep met lekker zelfgemaakt Naanbrood.
Garneer de soep met bijvoorbeeld kokosmelk, korianderblaadjes, lente-ui en (gekleurde) sesamzaadjes.
Recept Geroosterde wortelsoep:
Ingrediënten
- 1 kg wortelen
- 1 rode ui
- olijfolie
- 1 el chili knoflooksaus*
- peper en zout
- 1 ltr groentebouillon
- 200 ml kokosmelk
- 2 takken koriander
- sesamzaadjes
Instructies
- Verhit de oven voor op 220˚C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Schil de wortelen, snijd ze in stukken en doe ze in een kom. Schil de rode ui, snijd dit in parten en doe dit ook in de kom.
- Meng een scheutje olijfolie, chili knoflooksaus, peper en zout door de gesneden groenten.
- Leg alles gespreid over de bakplaat en schuif deze in de hete oven.
- Laat dit ongeveer 45 minuten roosteren tot de wortelen zacht geworden zijn.
- Laat de groenten iets afkoelen.
- Lepel de groenten dan in een blender samen met de bouillon en kokosmelk. Pureer dit tot er een mooie gladde soep ontstaan is.
- Als de soep te dik is, voeg dan nog wat bouillon of water toe. Breng de soep eventueel nog op smaak met peper en zout. Verwarm de soep in een pan.
- Serveer de soep in kommen en garneer met korianderblaadjes en sesamzaadjes.