Waarschijnlijk heb jij selderijstengels slap in de groentela van je koelkast liggen. Je hebt er een of twee stengels van gebruikt als smaakmaker in de bouillon, soep, stoofpot, smoothie of een salade en dan blijft de rest van de stronk liggen. Bleekselderij wordt bijna niet zo gegeten en dat is eigenlijk jammer, je kunt het namelijk heel goed zo eten. Deze gestoofde bleekselderij is heel erg lekker. Probeer het eens!

 

Bleekselderij

 

Bleekselderij of selderijstengels zijn de lichtgroene stengels van de selderijplant. Koop stevige stengels die er fris uitzien en mooi lichtgroen blad hebben. Je kunt bleekselderij rauw gebruiken in een salade, maar ze zijn ook heerlijk om als borrelhap te serveren gevuld met bijvoorbeeld een blauwe of geitenkaascrème. Daarnaast worden ze veel en vooral gebruikt is soepen en stoofpotten. Je kunt er ook sap van maken, bleekselderij is vocht afdrijvend en wordt daarom als sap gedronken. Je kunt dit sap weer in een smoothie verwerken.

 

De smaak van bleekselderij is fris en knapperig. Het is een gezonde snack om zo weg te knabbelen. De selderijstengels blijven wel een week goed in de koelkast. Als je ze te lang laat liggen, worden de stengels slap en bitter.
Behalve de stengels kan je het blad ook eten, gebruik het als kruid in bijvoorbeeld een zelfgemaakte groentebouillon.

 

De buitenste stengels kunnen vervelende draadjes (harde nerven) hebben. Die draden zitten aan de bolle en zijkanten. Verwijder dit door de stengels te schillen met een dunschiller of door een stukje van de stengel af te breken en dan de draden ermee af te trekken.
Spoel daarna de stengels schoon onder de koude kraan.

 

Je kunt de bleekselderij ook smoren, koken of roerbakken.
Klassieke gerechten welke met bleekselderij gemaakt worden zijn de Italiaanse pastasaus Ragù alla Bolognese, Caponata, de Hollandse erwtensoep, de Amerikaanse Jambalaya, Gumbo en Waldorf salade.

 

 

Recept Gestoofde bleekselderij: