In de zomereditie van de Foodybox van Kroon op het Werk zat een grote prei en heerlijke tomaatjes Van Eigen Bodem. Natuurlijk lekker om in een gerecht te verwerken, maar ik wilde de prei en de tomaatjes de hoofdrol laten spelen. Nou dat is gelukt met deze gestoofde prei met tomaten. Een heerlijk groentegerecht wat je als lunch, voorgerecht of zelfs als hoofdgerecht kunt serveren. Wij hebben het gegeten met een te lekkere gebrande zalm.

 

Prei

 

Het is zomer en de heerlijke verse zomerse groenten spatten je tegemoet bij de groenteboer. Zo ook de prei en tomaten uit eigen land. Prei wordt niet vaak zo gegeten, maar meestal verwerkt in allerlei gerechten. En dat is jammer, prei kan zo lekker zijn zeker als je het op deze manier bereidt. Met daarbij die heerlijke geroosterde tomaatjes, zomergroenten op z’n best! De prei wordt super zacht en de tomaatjes krijgen een intensere smaak als je ze roostert. Twee groenten die heel goed samen gaan.

 

De prei is verwant aan de ui en knoflook. Het wordt meestal gebruikt als smaakmaker, maar je kunt er nog veel meer mee doen. Je kunt prei koken, stomen, wokken, bakken, soep ervan maken, in de oven bereiden of er een stamppotje van maken.

 

In prei kan erg veel zand zitten, spoel het daarom goed af voordat je het gaat verwerken. Verwijder het buitenste blad als dit er niet goed uitziet. Daarna kan je de prei het beste in de lengte doormidden snijden en goed schoonspoelen onder de kraan.
Prei slinkt heel erg, reken daarom aardig veel per persoon (ongeveer 500 gram per persoon).
Je kunt de hele preistronk heel lang bewaren in de koelkast.
Het groene gedeelte van de prei is ook eetbaar, maar voor dit gerecht heb ik dit niet gebruikt. Het groen van de prei kan je weer gebruiken om in een soep te doen.

 

Ben jij ook zo gek op prei? Dan heb ik diverse preirecepten op de site staan. Zoek ze maar eens op. Wat dacht je van deze:
Preistamppot met blauwe kaas en daslook
Parelcouscous met zalm, prei en erwten
Lasagne met prei en walnoten
Pasta met Chinese kool, prei, spekjes en citroen

 

Tip:

 

Je kunt de prei ook stoven op het vuur. Ik heb het samen met de tomaatjes in de oven gedaan. Als jij het ook in de oven wilt garen, dan heb je daarvoor een ovengeschikte pan of een ovenschaal voor nodig. De bovenkant van de prei zal dan iets bruin worden, je kunt eventueel het bovenste blad er van af halen.

 

 

Recept Gestoofde prei met tomaten: