Ik heb toch een heerlijk vegetarisch gerecht voor jullie. Deze gevulde geroosterde aubergines kan je in de oven bereiden of je roostert de aubergines op de barbecue. Je kunt het als vegetarische lunch of hoofdgerecht serveren, maar het is ook heerlijk bij een barbecue. Serveer er een lekker Turks brood bij en je hebt een complete maaltijd. Aubergines zijn nog nooit zo lekker geweest.

 

Aubergines

 

Eet jij wel eens aubergines, of weet je niet wat je ermee moet doen? Aubergines worden niet vaak zo gegeten in ons land en dat is jammer, want het is een veelzijdige groente.
De paarse vruchtgroente behoort tot de nachtschadegroenten net zoals de aardappel, paprika, tomaat en Spaanse peper. Vooral in de Middellandse Zee landen wordt deze groente veel gebruikt in de keuken.

 

De aubergine heeft weinig smaak van zichzelf, waardoor je deze groente op heel veel verschillende manieren kunt toepassen. Omdat het vruchtvlees alles opzuigt als een spons, kan je hier heel veel smaakmakers aan toevoegen. Het is een ideale vleesvervanger, omdat het vruchtvlees stevig wordt na de bereiding.

 

Deze groente is het hele jaar door verkrijgbaar omdat ze in ons land in kassen geteeld worden. Als je een aubergine koopt, let er dan goed op dat de paarse schil gaaf en glanzend is.

 

Bereiding

 

Spoel de aubergine eerst schoon en dep het daarna droog met keukenpapier. Afhankelijk van de bereiding, kan je het kroontje verwijderen en de aubergine in plakken of in blokjes snijden. In dit recept blijft de aubergine heel en gaat het zo de oven in.
De plakken kan je grillen, bakken of frituren en de blokjes kan je (roer)bakken. Let op, het vruchtvlees neemt veel olie op, gebruik daarom niet te veel olie anders wordt het gerecht te vet.

 

Bekende gerechten met aubergine:

 

Griekse Moussaka
Provençaalse Tian
Italiaanse aubergine Parmigiana
Midden-Oosterse Baba ganoush
Italiaanse Caponata

 

Tips:

 

Aubergines kunnen slecht tegen kou, bewaar ze daarom buiten de koelkast op een donkere en koele plek.

Serveer de aubergines met lekker brood om er een complete maaltijd van te maken.

 

 

Recept Gevulde geroosterde aubergines: