Ik heb toch een heerlijk recept voor een feestelijk etentje thuis voor jullie, namelijk een gevulde parelhoen met spruitjes. Dat klinkt goed toch? En het fijne van deze parelhoen is, dat je het alleen maar in de oven hoeft te schuiven. De parelhoen is namelijk al gevuld met een vulling van kipgehakt, pistachenootjes, amandelen, krenten, honing, cranberrycompote en cognac. Een feestelijke parelhoen, die alleen nog maar in de oven hoeft te garen.

 

Parelhoen

 

Een hele kalkoen of kip uit de oven is natuurlijk ook erg lekker met de feestdagen, maar deze parelhoen spant wel de kroon voor mij. Vooral als je nog nooit parelhoen bereid hebt, dan is dit een ideale manier om kennis te maken met dit stukje gevogelte. De parelhoen is uitgebeend (op de ruggengraat na) en daarna gevuld met heerlijk aangemaakt kipgehakt. Bestel dus snel een gevulde parelhoen bij jouw poelier.
Als de parelhoen gebraden is, kan je het beste eerst de pootjes eraf snijden en daarna het borstgedeelte in plakken snijden. Deze schep je dan heel makkelijk van de ruggengraat af.
Je kunt deze gevulde parelhoen bestellen bij jouw poelier, ik heb de parelhoen online besteld bij mijn slager Beef&Steak.

 

Om zeker te weten of de parelhoen gaar is, kan je het beste een vleesthermometer gebruiken. Kip en/of gevogelte heeft een veilige kerntemperatuur van 63-70 graden. Steek de temperatuurmeter ongeveer 5 cm diep in het midden van de borst.
Het is het lekkerst als je dit op niet te hoge temperatuur braadt in de oven. Volgens de verpakking kan je de parelhoen het beste op 150˚C garen in 110 minuten. Maar na 100 minuten had mijn parelhoen al de 70˚C bereikt. Ik had hem dus nog iets korter kunnen braden.

 

De parelhoen wordt bevroren geleverd. Ik heb hem voor de zekerheid twee dagen laten ontdooien in de koelkast. En voor het braden nog een uurtje uit de koelkast gelaten om op kamertemperatuur te laten komen.

 

Erbij:

 

Omdat er cranberrycompote in de vulling verwerkt was, heb ik dit ook bij de groente verwerkt. Je kunt zelfs bij de gebakken spruitjes, ook nog de noten die in de vullen zitten meebakken.
Natuurlijk maak je een lekkere jus bij dit gerecht. Koop een lekkere pot gevogeltefond hiervoor. Hoe je de jus kunt maken, lees je hier.
En gebakken aardappelen zijn er natuurlijk ook erg lekker bij.

 

Extra nodig: vleesthermometer

 

 

Recept Gevulde parelhoen met spruitjes: