Salted potatoes oftewel gezouten aardappeltjes, is een heerlijke manier om aardappelen te bereiden. Gebruik hiervoor kleine nieuwe aardappelen, dat is het lekkerst. Maak het gerecht voor bij de barbecue. De schil wordt lekker zout, maar de aardappelen zelf niet zo. Probeer het eens!

 

Salted potatoes

 

Dit is weer zo’n typisch klassiek Amerikaans recept waarvan je er nog meer kunt vinden op de site. Manlief heeft daar namelijk 26 jaar gewoond en regelmatig verwen ik hem met recepten uit de USA. Deze gezouten aardappelen komen oorspronkelijk uit Syracuse, een plaats in het centrum van de Amerikaanse staat New York.
De aardappeltjes werden zomers geserveerd als de nieuwe aardappelen geoogst waren. Het wordt veel gegeten op de zomerfairs en barbecues.

 

Het verhaal gaat dat in de 19e eeuw de Ierse zoutmijnwerkers elke dag een zak ongeschilde ondermaatse aardappeltjes meenamen naar hun werk die ze daar dan in zoutblokken kookten. Op een gegeven moment was dit hun dagelijkse kost. Daarna werd het gerecht overal populair.

 

Aardappelsoorten*

 

Voor dit heerlijke gerecht heb ik de Opperdoezer Ronde aardappel gebruikt. Dit vastkokende aardappeltje heeft een delicate romige smaak, die je op vele manieren bereiden kunt. Deze Nederlandse aardappelsoort is echt een seizoensproduct, verkrijgbaar vanaf eind mei tot en met oktober. De aardappel heeft een dun schilletje en een robuuste ronde vorm. Je kunt hem met schil en al eten.

 

Kan je de Opperdoezer Ronde niet vinden, gebruik kleine nieuwe vastkokende aardappelen voor dit gerecht. Je zou ook krieltjes kunnen gebruiken, maar de nieuwe aardappeltjes zijn het lekkerst.
De aardappelen zijn gaar als je er een mes inprikt en de aardappel eraf glijdt.

 

Zout

 

Doordat de aardappelen gekookt worden in zoveel zout, vormt het zout een wit laagje op de schil. De verhouding zou één kop zout op vier tot zes koppen water zijn. Ik heb veel minder zout gedaan. Ik moet zeggen dat de aardappelen niet echt zout zijn geworden, maar misschien heb ik wel te weinig zout gebruikt. Maak deze aardappelen niet als je op een zoutarm dieet staat (duh).

 

Ook in Duitsland kennen ze een soortgelijk gerecht, Salskartoffeln heet het daar. Ook daar gebruiken ze veel minder zout dan in Amerika. En het verschil is ook, dat de aardappelen voor het koken geschild worden in Duitsland.

 

 

Tips:

 

Giet warme olijfolie of roomboter met gehakte knoflook over de gekookte aardappelen.
Een kruidenboter is ook lekker.

 

 

Recept Gezouten aardappeltjes: