Ik ben mijzelf de laatste tijd aan het uitdagen om recepten te maken die ik nog nooit gemaakt heb. Zo ook de beruchte soufflés. Dat is toch wel een klassieker die elke foodie in zijn/haar repertoire moet hebben vind ik. Omdat zondag toetjesdag is bij ons, heb ik dit weekend een goddelijke chocolade soufflé gemaakt. Heb daarvoor internet afgestruind en ben tot dit recept gekomen.

 

Soufflé

 

Een soufflé is een klassiek gerecht uit de Franse keuken. De basis is soort roux of custard gemaakt van geklopt eigeel met nog meer verschillende ingrediënten, waaraan stijfgeklopt eiwit aan toegevoegd wordt. Dit wordt luchtig gebakken in de oven. Je maakt het vlak voor het serveren klaar, want je wilt de soufflé luchtig en niet ingezakt serveren.
Je kunt een hartige of een zoete soufflé maken. De hartige worden vaak als voor- of hoofdgerecht geserveerd en de zoete natuurlijk als nagerecht.

 

De kaassoufflé is toch wel de meest bekende hartige soufflé. Maar de hartige variant kan ook gemaakt worden van vis, vlees of groente.
De zoete soufflé kan gemaakt worden van chocolade – zoals deze – of van fruit.

 

Belangrijk bij het maken van een soufflé is dat je de ramaquins goed invet. Die doe je van beneden naar boven toe, zodat het mengsel mooi naar boven toe kan souffleren.
Spatel het eiwit voorzichtig door het mengsel, dus niet roeren. Het mengsel moet luchtig blijven.
Als je de ramaquins op een warme ovenplaat zet, rijzen ze beter.
Zet de schaaltjes wel in het midden van de oven.
En open de oven nooit(!) tijdens het bakken, anders storten ze in door de koude lucht.
Je kunt het mengsel van te voor klaar maken, in de ramaquins doen en dit in de koelkast bewaren tot ze in de oven gaan.

 

Tip:

 

Lijkt jou dit recept te moeilijk, dan kan je altijd nog een heerlijke Chocolademousse maken.

 

Extra nodig: ramaquins (souffle ovenschaaltjes) van 10 centimeter doorsnee.

 

 

Recept Goddelijke chocolade soufflé: