Het is voorjaar en de vlier staat hevig in bloei. Ik weet nu waar ik ze kan vinden in ons dorp en heb nu aardig wat schermen geplukt. Hier heb ik heel veel lekkere vlierbloesemsiroop van gemaakt. Dit verwerk ik dan weer in andere recepten zoals deze lekkere granola met vlierbloesemsiroop.

 

Vlierbloesem

 

Misschien heb je wel eens vlierbloesemsiroop of elderflower cordial gekocht in de supermarkt. De iets goedkopere siropen zijn meestal gemaakt van synthetische smaakstoffen, tenzij je een duurdere fles vlierbloesemsiroop gekocht hebt.
De vlier is een heester die in het wild groeit en in het voorjaar van mei tot juni in bloei staat. Mooie witte kleine bloemetjes zijn het. Wordt de bloesem niet geplukt dan groeit het uit tot zwarte besjes in het najaar. Ook deze besjes zijn eetbaar, hiervan kan je dan een heerlijke siroop of jam van maken.

 

De vlierheester vind je langs wegen, in een park of de bossen. Je kunt de bloesem het beste ’s morgens plukken op een droge dag. Dan hebben de bloemetjes de meeste aroma. Let er bij het plukken op dat er geen luizen in zitten.
De bloemetjes smaken een zoet en beetje parfumachtig en je kunt er de lekkerste dingen van maken. Om er een siroop van te maken, gebruik je alleen de schermen, oftewel de bloemetjes. Was de bloemetjes niet, maar schud ze uit om eventuele beestjes te verwijderen. Je kunt de bloesem het beste gelijk verwerken, want ze vergaan snel.

 

Nog meer recepten met vlierbloesem erin zijn deze heerlijke:

 

Siroop van vlierbloesem
IJs van vlierbloesem
Granita van vlierbloesem met bramen en munt
Vlierbloesemlikeur
Salade met asperges en vlierbloesemdressing

 

Granola

 

Granola is een geroosterd mengsel van granen (meestal havervlokken), zaden, pitten, noten, gedroogd fruit, olie en een zoetmiddel zoals bijvoorbeeld honing of agavesiroop.
Het zelf maken is helemaal niet moeilijk en een stuk goedkoper dan de soorten uit de supermarkt. En het voordeel van zelf maken is dat je weet wat erin gaat. Je kunt het zelf op smaak brengen en zo gezond maken als je zelf wilt.
Maak er dan dit lekkere ontbijt parfait van met Griekse yoghurt of kwark, granola en verse frambozen.

 

Ik gebruik altijd grove havervlokken als basis. De noten kunnen ongebrande cashewnoten, hazelnoten, walnoten, pecannoten, paranoten of pistache zijn.
De zaden en pitten zijn bijvoorbeeld chiazaad, hennepzaad, lijnzaad, sesamzaad, pijnboompitten, pompoenpitten en/of zonnebloempitten zijn.
Ik heb nu als gedroogde kersen gebruikt, maar je kunt gedroogde cranberries of blauwe bessen nemen.
Als olie kan je kokosolie, olijfolie of zelfs boter gebruiken.

 

 

Recept Granola met vlierbloesemsiroop: