Bereid rode kool eens op een hele andere manier. Deze gratin van geroosterde rode kool zal het goed doen tijdens een etentje thuis.

 

Gratin

 

Een gratin of gratineren is een gerecht bereiden in de oven waarbij het een lekker krokant (kaas)korstje krijgt. Door de bovenkant te bestrooien met geraspte kaas of paneermeel, ontstaat een bruine korst in de oven.
Het meest bekende gratin gerecht is natuurlijk gemaakt van aardappelen. Deze worden lekker lang gegaard in een romige kaassaus in de oven. Hierdoor worden de aardappel zacht en smeuïg door de ingedikte saus.
Maar je kunt in principe de heel veel soorten groenten hiervoor gebruiken. Meestal zijn het toch wel knol- of wortelgroenten die zich hier goed voor lenen, zoals knolselderij, koolraap, bietjes, pastinaak, wortelen of bijvoorbeeld spruitjes.

 

Rode kool

 

De rode kool lijkt op de witte kool, maar heeft een prachtige donkerrode/paarse kleur. De kool is het hele jaar verkrijgbaar, er bestaat namelijk een zomer en een winter variant van.
De kool heeft net zoals de witte kool stevige bladeren.
Als je de kool gekocht hebt, blijft deze nog lang houdbaar.
Voor het bereiden van deze gratin verwijder je de buitenste bladeren, snijd de kool met een groot mes doormidden en dan in kwarten. Verwijder de harde kern iets en snijd de kwarten dan weer doormidden. Pas op: de kool geeft bij het snijden een paarse kleur af die moeilijk te verwijderen is.
Het roosteren van de kool zorgt ervoor dat de kool een lekkere geroosterde smaak krijgt.

Je kunt de rode kool op diverse manieren bereiden, deze Rode kool met appels en steranijs is ook erg lekker.

 

Je kunt het roosteren en gratineren eventueel zelfs een dag van tevoren doen. Verwarm de schaal met gratin dan op de avond zelf alleen maar op in de oven.

 

 

Recept Gratin van geroosterde rode kool: