Ik heb toch een heerlijk bijgerecht voor jullie. Deze gratin van knolgroenten is niet alleen heel erg lekker, maar is ook een plaatje om te zien nietwaar? Gebruik hiervoor de knolgroenten die nu in het seizoen zijn. Met dit gerecht serveer je aardappelen en groenten in een, hoe handig is dat. Je bent er wel even mee bezig, maar de meeste tijd zit in de oven die het werk voor je doet. Serveer het op een feestelijk etentje thuis of met de Kerstdagen.

 

Knolgroenten

 

Je kunt voor dit gerecht allerlei soorten knolgroenten gebruiken. Ik heb zoete aardappel, pastinaak, rode en gele bietjes genomen voor de kleur. Maar je kunt ook ‘gewone’ aardappelen, paarse zoete aardappelen, andere kleuren bietjes, aardperen, grote winterpenen, peterseliewortel, koolraap, etc. ervoor nemen. Als de groenten ongeveer maar even dik zijn.

 

Je hoeft de groenten alleen maar te schillen en dan in hele dunne plakjes te snijden met een mandoline. Daarna even door room met geraspte kaas, tijmblaadjes, peper en zout te halen en dan in de ovenschaal te leggen. Kijk wel uit met die mandoline, ik heb eens een heel stuk van mijn duim ermee afgesneden!

 

Het roosteren in de oven duurt wel even, houdt daar rekening mee. Check na ongeveer 50-60 minuten of de groenten al zacht geworden zijn. Door het aluminiumfolie, zal de bovenkant van de groenten niet verbranden en creëer je een soort stoomoventje waarin de groenten kunnen garen. Daarna gaat het eraf om de groenten te gratineren.

 

Om op de avond van het etentje zelf niet te veel werk te hebben aan dit gerecht, kan je de groenten alvast snijden en in de ovenschaal doen. Dek het dan goed af met huishoudfolie en zet het zo in de koelkast voordat je het in de oven doet. Misschien dat de rode bietjes hun kleur zullen afgeven op de anderen groenten, maar dat geeft niet.

 

Kaas

 

Ik heb geraspte Parmezaanse kaas gebruikt. Je kunt ook een stuk kaas kopen en dit zelf raspen. Parmezaanse kaas geeft lekker veel smaak aan de groenten, maar je kunt ook een andere soort kaas nemen.

 

Tips:

 

Hoe dikker de groenteplakjes zijn, hoe langer het garen duurt.

Deze groente gratin past bij heel veel gerechten, zoals bijvoorbeeld bij een Kalkoen, Stoofgerecht van wild en paddenstoelen, Rosbief uit de oven met balsamico uien, Feestelijk gehaktbrood met cranberries, Varkens tomahawk geglaceerd met miso, Côte de Boeuf met rozemarijnboter en Lamsracks en zwarte knoflook.

De overgebleven stukjes groenten heb ik in blokjes gesneden en ook geroosterd in de oven. Dit kan je weer verwerken in een omelet of een salade.

Je hebt een ovenschaal van 34 cm nodig.

 

 

Recept Gratin van knolgroenten: