Spruitjeshaters opgelet! Ook al houd je niet van deze groente, deze gratin van spruitjes is echt lekker. Manlief die ook niet zo dol op spruitjes is, heeft de hele schaal leeggegeten, nou dat wil wat zeggen. Romige spruiten met lekkere kaas, knoflook en tijm erdoor wil je proberen. En ja, spruitjes kunnen lekker zijn, vooral als je ze niet te lang kookt.

 

Gratin

 

Ik noem het nu gratin, maar het is eigenlijk een gratin dauphinoise. Op deze manier maak je van alle groenten en aardappelen een heerlijk bijgerecht. Het van oorsprong Franse gerecht bestaat origineel uit dunne plakjes aardappel met room, knoflook en kruiden wat in de oven gegaard en gegratineerd wordt. Officieel gaat er geen kaas bij, maar geraspte kaas door de room maakt het natuurlijk wel heel erg lekker.

 

Dus als jij een kaasliefhebber bent, meng er dan zoveel kaas in als jou lekker lijkt. Dit kan geraspte Gruyère, Parmezaanse of oude kaas zijn.
In sommige recepten wordt er ook nog paneelmeer of broodkruimels gebruikt om over het gerecht te strooien, waardoor het een extra krokante textuur krijgt.

 

Je kunt heel veel verschillende groenten gebruiken voor een gratin, zoals bijvoorbeeld pompoen, pastinaak, zoete aardappel, bloemkool, aardpeer of een combinatie van knolgroenten .

 

Spruiten

 

Spruitjes zijn eigenlijk minikooltjes die vooral in de winter gegeten worden. En dat komt goed uit, want ze zitten vol met vitamine C, dat kunnen we in deze periode goed gebruiken. Kook ze niet te lang, daar worden ze niet lekker van.
Voor het koken snijd je het kontje eraf en verwijder je de buitenste (lelijke) blaadjes.
Ik heb de spruitjes eerst doormidden gesneden en kort gekookt (4 minuten) en daarna met koud water afgespoeld. Hierdoor blijven ze mooi groen en hoef je ze niet al te lang in de oven te garen en hebben ze een lekkere textuur.
Spruitjes zijn veelzijdig. Eens ze eens rauw, geschaafd in een salade. Of bak of rooster ze, maak er een stamppotje van of gebruik ze in een frittata.

 

 

Recept Gratin van spruitjes: