Deze Gravad lax tartaar met rode bietjes is een lekker en makkelijk gerechtje voor een feestelijk etentje. Serveer het als voorgerecht of als een lichte lunch met toast erbij. Zalm met bietjes is een geweldige combinatie en is en blijft een klassieker.

 

Gravad Lax

 

Gravad lax oftewel gravlax is een Scandinavisch gerecht gemaakt van rauwe zalm. De zalm werd vroeger geconserveerd door het goed in te pakken met verse kruiden en zout. Het werd dan onder de grond bewaard, gravad lax betekent dus letterlijk begraven zalm. De zalm wordt meestal in hele dunne plakken als voorgerecht geserveerd. Ik heb een combinatie gemaakt van gravad lax en een tartaar van zalm.

 

Zalm

 

Gebruik voor dit gerecht wel superverse zalm, vraag jouw visboer hierom. Laat hem weten dat je dit gerecht wilt maken, hij kan je dan adviseren welke zalm te gebruiken.
Je vind het misschien heel erg spannend om zelf Gravad lax te maken, maar dat valt reuze mee. Zolang je maar met super verse ingrediƫnten werkt, kan er niets mis gaan.

 

Gepofte bietjes*

 

Ik heb de bietjes gepoft voor dit gerecht. Door de bietjes te poffen in de oven, krijgt het veel meer smaak en zijn ze veel lekkerder dan gekookte bietjes. Je kunt dit een of twee dagen van te voren doen. Laat ze dan afkoelen en bewaar ze goed afgesloten in de koelkast tot gebruik.
Hoe je de bietjes in de oven gaar poft, kan je hier lezen.

 

Tips:

 

Serveer het gerecht niet op een te klein bord, dan komt het niet goed tot zijn recht. Dus je kunt gewoon een dinerbord gebruiken hiervoor.
Als je dit gerechtje bij een etentje serveert, schenk er dan een fijne droge witte wijn bij zoals een Sauvignon Blanc of een droge Riesling uit de Elzas. Of vraag jouw slijter wat voor hij wijn hij hierbij kan adviseren.

 

 

Recept Gravad lax tartaar met rode bietjes: