Ik had kabeljauwhaasjes gekocht omdat ze in de aanbieding waren. Maar ja, hoe zal ik ze deze keer bereiden. Gewoon bakken in de pan kan altijd, maar hier in huize Culinea houden wij van Wereldse smaken. Zo eten we vaak recepten met een Midden-Oosters tintje omdat we beide gek zijn hierop. Aziatische, Franse, Italiaanse en Spaanse gerechten staan op vaak op het menu. Daarom vandaag maar eens iets anders. Ik ga Grieks kabeljauwhaasje met citroen maken.
Vis bereiden
Bereid jij wel eens zelf kabeljauw of een ander soort vis? Of vind je het eng om dit thuis klaar te maken? Als je gek op vis bent, probeer het dan gewoon. Dit recept is helemaal niet moeilijk, vooral niet omdat de vis in de oven verder gaart. Je kunt checken of de vis gaar is door er een beetje op te drukken. Als de visvlokken makkelijk loslaten, dan is de vis gaar en kan je deze uit de oven halen. Overgaar de vis niet, dit is niet lekker en dan wordt het droog.
Nou succes ermee. Laat je mij weten als je dit gemaakt hebt en of het goed gelukt is?
Gebruik wel verse vis, het liefst van de visboer. Kabeljauw is niet altijd in het seizoen, de vis skrei is een goede vervanger hiervoor. Skrei wordt ook wel de Noorse kabeljauw of winterkabeljauw genoemd. Deze vis is goed verkrijgbaar van eind januari tot en met eind maart. Vandaar dat het winterkabeljauw genoemd wordt. De skrei is een super kabeljauw van hoogwaardige kwaliteit. Mooi wit en stevige vis, die je net zoals de kabeljauw kunt grillen, bakken, stomen of frituren.
Let bij het kopen van verse vis, of dit wel het MSC keurmerk heeft.
Wat eten wij bij dit Grieks kabeljauwhaasje met citroen?
Natuurlijk eten wij er een lekkere salade bij, eentje met de smaken van de Méditerranée. Zoals bijvoorbeeld deze Aubergine en kikkererwten salade of Griekse salade met orzo.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Grieks Kabeljauwhaasje met Citroen:
Ingrediënten
- 2 kabeljauwhaasjes
- 1 tl komijnpoeder
- 1/2 tl gerookte paprikapoeder
- peper en zout
- 6 el olijfolie
- 1/2 citroen, rasp en sap ervan
- 2 knoflooktenen
- 15 gr peterselie
- 1 tak dille
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Bestrooi de kabeljauw met de komijn- en paprikapoeder en wat peper en zout.
- Snijd de knoflook in dunne plakjes en hak de peterselie- en dilleblaadjes grof.
- Bak de kabeljauwhaasjes in de olijfolie goudbruin aan beide kanten. Zet het vuur uit, doe de knoflooktenen en citroensap erbij. Leg de vis dan in een ovenschaal en giet de rest erover.
- Zet de vis in de oven en bak in ongeveer 5-7 minuten gaar.
- Haal ze dan uit de oven en bestrooi met de gehakte peterselie blaadjes.