Manlief had weer wat lekkers meegenomen uit Friesland. Het was een schapenkaasje met Italiaanse kruiden. Ik zat nog te denken of ik die kaas in blokjes zou snijden en bij de borrel zou serveren, maar nee ik moest en zou het weer verwerken in een recept. Nu had ik net Hollandse groene asperges gekocht, dus is het een groene asperge stamppot met kaasblokjes geworden. Een heerlijke vegetarische stamppot met een extra smaak door de kruidenkaas.

 

Asperges

 

Aspergetijd! Geniet ervan zolang het kan. Naast het witte goud, zijn er ook heerlijke groene asperges uit ons land. Ik probeer ze zoveel mogelijk te eten, de ene keer zijn het de witte en nu dus de groene. Er staan daarom ook heel veel aspergerecepten op de site, zoek ze maar eens op. Vul onder sleutelwoorden het woord asperge in, dan komen ze allemaal tevoorschijn.

 

Wist je dat er naast witte, ook groene en paarse asperges uit Nederland komen? De witte zijn wel de populairste in ons land.
Het zijn dezelfde asperges maar verschil is dat de witte asperges onder de grond gekweekt worden en de groene erboven. De paarse mogen ook van de zon genieten, echter als je ze kookt dan worden ze groen. Dus wil je de paarse kleur behouden, dan kan je ze rauw verwerken in bijvoorbeeld een salade.

 

Asperges zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens heel erg gezond. Ze bevatten veel vitamines, mineralen, vezels en antioxidanten en weinig calorieën.
Het seizoen van de asperges vers uit de grond is vanaf ongeveer eind april en duurt tot en met 24 juni. Dus haal ze snel voordat het seizoen om is. En hoe later in het seizoen, hoe goedkoper ze worden.

 

Let er bij het kopen van de witte asperges dat ze lichtglanzend en wit van kleur zijn. En de kopjes moeten gesloten zijn, dus niet open staan. Door te testen of ze echt vers zijn, moet je de asperges langs elkaar te wrijven. Als het goed is geven ze een piepend geluid.
Bewaar ze in een vochtige theedoek in de koelkast, zo blijven ze wel een paar dagen nog goed.

 

Schoonmaken: schil de asperges vanaf het kopje naar beneden. Doe dit met een dunschiller en dakpansgewijs, zodat je zeker weet dat ze rondom geschild zijn.
Breek dan de harde onderkanten eraf.

 

Tips:

 

Denk niet dat je alleen maar ’s winters stamppotten kunt eten. In het voorjaar en de zomer is een stamppot ook lekker. Probeer ook eens deze lekkere Spinaziestamppot met zongedroogde tomaten en pesto, Stamppot zoete aardappelen en maïs met garnalen of Roodbaarsfilet met venkelstamppotje en zeekraal.

Koop een pittige kaas met kruiden en snijd deze in kleine blokjes. Je kunt de kaas ook raspen en door de aardappelpuree mengen.

 

 

Recept Groene asperge stamppot met kaasblokjes: