In de Foodybox van Kroon op het Werk zat o.a. een Cumelo meloen. Ik had er al eens een heerlijke salade van gemaakt, nu was het tijd voor iets heel anders. Een super frisse en ijskoude groene Cumelo gazpacho is het geworden. Een heerlijke koude soep voor een zomerse warme dag. Ik heb er een Mexicaanse twist aan gegeven door er een avocado, jalapeño peper, limoen en koriander in te verwerken. Maar jij kunt deze soep helemaal naar eigen smaak maken. Ben je gek op dille, basilicum of dragon, dan verwerk je deze verse kruiden erin.

 

Cumelo

 

De cumelo meloen is een soort kruising tussen een meloen en een komkommer. In Puglia Italië is deze meloen ook wel bekend als “Barattiere”. Daar is deze meloen ontzettend populair. In Nederland is dit meloentje nog niet zo bekend, maar daar gaat vast verandering in komen.

 

Het is geen nieuwe soort meloen, maar de cumelo is al eeuwen geleden ontstaan. De naam cumelo komt van cucumber en melon. Ze groeien alleen maar in de regio Puglia. De rest van Italië kent deze meloen eigenlijk niet.
Het oogstseizoen loopt van mei tot september. Hij wordt rijp geoogst, zodat de meloen op z’n best is.
De cumelo kan je ongeveer een week goed houden in de groentela van jouw koelkast. Je kunt de cumelo eten zoals een meloen en je snijdt hem net zoals een meloen. Verwijder de zaadlijsten en schil de meloen dan.
Deze meloen is niet super zoet, het heeft meer de smaak van een komkommer, alleen is de structuur wat steviger dan een komkommer.
Koud is de cumelo het lekkerst, eet hem daarom koud of verwerk het koud in een salade of in een soep zoals deze. Deze Cumelo en venkelsalade met burrata is ook het proberen waard.

 

Gazpacho

 

Gazpacho is een koude Spaanse soep gemaakt van tomaten, komkommer, ui, knoflook, paprika, oud brood, olijfolie en azijn. Deze soep wordt ook wel de Andalusische soep genoemd, omdat het daar oorspronkelijk vandaan komt en veel gegeten wordt op hete dagen. Het is een verfrissende koude soep die soms zelfs met ijsklontjes geserveerd wordt.
Tegenwoordig heb je veel versies van de gazpacho en deze groene is daar eentje van.
Je kunt de soep het beste ’s morgens maken en dan in de koelkast zetten zodat je deze goed koud kunt serveren.
Hier vind je trouwens mijn recept van de Spaanse Gazpacho.

 

 

Recept Groene Cumelo gazpacho: