Ik ben niet zo’n fan van quinoa, dat komt door de structuur. Heb regelmatig gehad dat er een korreltje verkeerd in mijn keel viel en daarom eet ik het niet meer. Ik heb dat ook met couscous, daarom neem ik altijd parelcouscous. Dat vind ik weer ontzettend lekker. Maar toen er in de Flevour foodbox een zak quinoa uit onze eigen polder kwam, vond ik toch wel dat ik hier iets lekkers van moest maken. En ik moet zeggen dat dit goed gelukt is met deze Groene quinoa voorjaars bowl. Het is een voorjaars salade geworden met lekkere groene asperges, doperwtjes en sojaboontjes erin.

 

Quinoa

 

Dit is quinoa met een goed en mooi verhaal. Deze Nederlandse quinoa wordt duurzaam geteeld en verkocht is onbespoten en 100% natuurlijk. Het wordt biologisch geteeld, zonder kunstmest en/of bestrijdingsmiddelen. Doordat de quinoa in Nederland geteeld wordt, hoeft het niet van ver te komen en blijft het ook beschikbaar voor de lokale bevolking in Zuid-Amerika. Dit scheelt duizenden kilometers transport. De missie van de teler is om lokaal, gezond en eerlijke geteelde quinoa in Nederland beschikbaar te maken.

 

Quinoa is een superfood en heel populair omdat het heel veel vezels en eiwit bevat (ruim 16%). De eiwitsamenstelling van quinoa is net zo compleet als die van vlees of eieren.
Deze proteïne is goed voor onze spieren en immuunsysteem. Bovendien zitten er diverse antioxidanten en mineralen in quinoa die ook weer goed zijn voor onze gezondheid.

 

Groenten

 

Het is volop aspergetijd en naast de grote groene asperges had ik ook aspergetips gekocht. Ze worden ook wel mini asperges genoemd. Het zijn kleine dunne asperges van de aspergeplant. Ze zijn knapperig en hebben een lichtgroene kleur. Je hoeft ze niet te schillen alleen maar even af te spoelen. Deze asperges zijn ideaal om te wokken, grillen of even te blancheren en in een salade te verwerken zoals in deze bowl.
Daarbij heb ik nog doperwtjes en sojaboontjes uit de vriezer gebruikt. Maar verse erwten zijn natuurlijk ook lekker als je die vinden kunt.
Mocht je deze asperges niet kunnen kopen, gebruik dan sperziebonen.

 

Tips:

 

Je kunt de korianderpesto ruim van tevoren maken. De pesto blijft goed afgesloten ongeveer 1 week houdbaar in de koelkast.
Houd twee eetlepels pesto achter om te mengen door de opgeklopte ricotta.

 

 

Recept Groene quinoa voorjaars bowl: