Een simpel met superlekker gerechtje. Serveer deze halloumi met honing en roze peper als lunch, borrelhap of voorgerechtje. Heerlijke gebakken halloumi wat knapperig van buiten en nog zacht van binnen is overgoten met zoete honing met een roze pepertje. Met slechts vijf ingrediënten, flans je dit supersnel in elkaar. En zeg nou zelf, dit ziet er toch waanzinnig lekker uit?

 

Halloumi

 

De Cypriotische Halloumi ook wel haloumi geschreven, is een kaas die je bakken of grillen kunt zonder dat het smelt. Het is een ongerijpte en gepekelde kaas, gemaakt van schapen- en geitenmelk. Soms vind je ze ook gemaakt van koeienmelk. Doordat de kaas gemaakt wordt met geen of weinig zuursel, is de kaas rubberachtig. Dit maakt dat het niet smelt tijdens het bakken. Het is een ideale vleesvervanger voor de vegetariërs.

 

Door het hoge smeltpunt van de kaas, kan je het grillen of bakken zonder dat het dus smelt. Ik ben gek op dit zoute kaasjes en daarom kan je aardig wat halloumi recepten vinden op de site. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Vegetarische halloumi gyros, Arabische ratatouille met halloumi frietjes, Gegrilde halloumi en nectarine salade of Roergebakken peultjes, prei en rijst met halloumi.

 

Je kunt halloumi bakken of grillen in een grillpan of op de barbecue. Zorg ervoor dat de pan goed heet is voordat je de kaas erin legt. Draai de kaas snel om zodat het niet aanbrandt, je wilt een mooi goudbruin korstje hebben. Bak het ook niet te lang (2-3 minuten), anders wordt de kaas te rubberachtig.
En serveer de kaas meteen na het bakken, als het afkoelt wordt het namelijk ook weer stevig.

 

Honing

 

Het zoutige van de kaas gaat heel goed samen met het zoete van de honing. Daarnaast is het ook een beetje pittig door de roze pepertjes. Een match made in heaven. Ik vond toevallig honingraat oftewel raathoning bij mijn Turkse supermarkt, daar had ik ook al de halloumi gekocht. Dit heb ik gebruikt in het gerecht. De aanhangende honing heb ik verwarmd met de pepertjes en een stukje honingraat heb ik in blokjes op de kaas gedaan. Superlekker!

 

Roze pepers

 

Rode of roze peperkorrels zijn eigenlijk geen echte peperbolletjes, maar rode besjes van een struik. Na de oogst worden de besjes gedroogd in de zon, hierdoor behouden ze hun mooie kleur. Ze hebben een zeer aromatische en enigszins zoete smaak. Je kunt ze licht kneuzen voordat je ze gaat gebruiken. Deze pepers zijn ook heerlijk in combinatie met aardbeien.
Als je ze niet kunt vinden, gebruik dan pul biber of chilivlokken, maar pas op deze zijn veel pittiger dan de roze pepers!

 

Tip:

 

Serveer dit als lichte lunch met wat naan– of pitabrood en een simpele groene salade, als voorgerecht of borrelhapje.

 

 

Recept Halloumi met honing en roze peper: