Halloumiburgertjes

Zijn ze niet schattig, deze kleine halloumiburgertjes? Heerlijke vegetarische burgers die je zelf heel makkelijk kunt maken. Serveer ze als borrelhapje, door een salade of op een lekker broodje. En verwerk er stiekem groente in, zodat de kids er geen erg in hebben dat ze een portie groente naar binnen krijgen. Als ze vragen: wat eten we vandaag? En je zegt hamburgertjes, dan zit het meestal wel goed met ze.

Halloumi

Ik ben gek op deze kaas. Het is een (half)harde gepelde kaas gemaakt van geiten- en schapenmelk. Het is een kaasje wat gebakken of gegrild kan worden zonder dat het smelt.
Daarom is het een fijne vleesvervanger, vooral ook vanwege de eiwitten die erin zitten.
Het kaasje komt oorspronkelijk van het eiland Cyprus, waar het al eeuwenlang gemaakt wordt. Het lijkt een beetje op feta, maar is toch weer heel anders qua structuur en het feit dat het niet smelt. Feta smelt op een gegeven moment wel als je het bakt of grilt.

Het kaasje is behoorlijk zout, houd daar rekening mee. Daarom is het lekker op een frisse salade, bij fruit of met frisse verse kruiden zoals munt. De toepassingen van halloumi zijn oneindig en ik heb diverse recepten met halloumi op de site staan.
Wacht dacht je bijvoorbeeld van deze Gegrilde halloumi en nectarine salade, Arabische ratatouille met halloumi, Halloumi spiesjes voor op de barbecue.

Halloumiburgertjes

Burgers

Behalve de hamburger die van vlees gemaakt wordt, kan je van allerlei soorten vlees, kip, vis, groenten of peulvruchten burgers maken. En dit hoeft niet eens een ronde platte bal te zijn, zoals we de hamburgers kennen. Een broodje belegd met visfilets gepaneerd en gebakken, kipdijfilets gegrild of grote portobello paddenstoelen kunnen allemaal doorgaan als burger. Laat je fantasie erop los en ga aan de verantwoorde burgers.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

Recept Halloumiburgertjes:

Halloumiburgertjes. Lekkere vegetarische balletjes gemaakt van halloumi kaas, broccoli, wortels en koriander. Serveer ze op een broodje.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Tapas/Hapjes/Snacks, Vegetarisch
Keuken Midden Oosten
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 3 broccoliroosjes
  • 1 wortel
  • 225 gr halloumi
  • 1 lente-ui, fijngesneden
  • 10 muntblaadjes, fijngesneden
  • 1/2 rode peper, fijngesneden
  • 1 klein ei (losgeklopt)
  • 5 el bloem
  • olie
  • 4 el Griekse yoghurt
  • 1/2 tl sriracha
  • snufje zeezout
  • 4 pistoletjes
  • sla

Instructies
 

  • Snijd de roosjes van de broccoli fijn, rasp de wortel en halloumi fijn. Doe in een kom, voeg het ei, bloem, lente-ui, munt en rode peper toe en meng door elkaar.
  • Je kunt dit ook een keukenmachine doen. Pulseer alles dan fijn en meng dan het ei en bloem erdoor. Vorm met je handen 12 burgertjes ervan.
  • De burgertjes voelen een beetje nat, maar tijdens het bakken worden ze steviger. Zo niet, doe er dan nog wat bloem bij. Zet ze ongeveer een uurtje in de koelkast.
  • Verhit een antiaanbak koekenpan met een scheut olie op middelhoog vuur.
  • Bak de burgertjes in de koekenpan aan beide kanten goudbruin in ongeveer 7 minuten. Draai ze voorzichtig om met een spatel.
  • Roer de ingrediënten voor de saus in een kommetje door elkaar. Bak of warm de broodjes even lekker warmen op in de oven.
  • Serveer de burgers op het broodje met wat sla en de saus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating