Prachtige regenboog snijbiet, waarvan de stengels mooi roze, rode, oranje of gele kleuren hebben. Ze zijn nu in het seizoen, mocht je deze ‘vergeten’ groente tegenkomen, koop het dan en maak deze lekkere hartige snijbiettaart. Deze hartige taart oftewel quiche met snijbiet heeft een decadente romige textuur. Het is het perfecte als brunch, lunch of diner geserveerd met een salade.

 

Snijbiet

 

Snijbiet is een bladgroente en behoort eigenlijk tot de bietenfamilie.
Maak je geen zorgen als je niet van bieten houdt, het smaakt niet als bieten zelf.
Snijbiet is er in een hele regenboog van kleuren (meestal zichtbaar op de stengels), zoals rood, geel, wit en groen.
Ik denk dat regenboog snijbiet misschien wel de mooiste groene van allemaal is. Omdat deze groente stelen heeft in diverse kleuren.
En hoewel de bladeren er misschien iets minder adembenemend uitzien nadat je ze hebt gekookt, zijn ze nog steeds heerlijk.
Snijbiet is licht bitter en gekookte snijbiet is een perfecte manier om extra smaak aan een gerecht toe te voegen. In deze hartige taart complimenteert de snijbiet de rijkdom van de kaas en taartdeeg, waardoor dit een perfecte brunch, lunch of diner is.

 

Rode (of felroze) snijbiet wordt ook wel rabarbersnijbiet genoemd en je zou het kunnen verwarren met rabarber. Als je niet zeker weet waar je naar kijkt: rabarber wordt bijna nooit verkocht met zijn ietwat giftige bladeren eraan. Bij snijbiet draait alles om de bladeren, er moeten altijd de grote, donkergroene bladeren aan vast zitten.

 

Zoek naar snijbiet met blad bij jouw plaatselijke groenteboer of op de boerenmarkt tijdens het hoogseizoen in de zomer.

 

Begin met het snijden van de snijbietstengels en deze in fijne blokjes te snijden.
Je gaat eerst de stengels bakken op hoog vuur. Voeg vervolgens de bladeren toe en bak dit ook op hoog vuur. Het blad zal heel erg slinken. Bak het niet te lang, anders komt er te veel vocht vrij. Je wilt niet dat er nog meer vocht vrijkomt in de quiche, het kan je bodem klef maken (zie foto’s in gallery).

 

Ben jij ook zo dol op snijbiet? Probeer dan ook eens deze:

 

Pasta met snijbiet en balletjes
Curry met regenboog snijbiet en noedels
Frittata van snijbiet met gerookte zalm

 

Taartbodem*

 

Natuurlijk kan je zelf een deeg voor de taartbodem maken, maar gemak dient de mens. Ik heb de verse ronde quiche & taartdeeg (32 cm)* van de AH ontdekt. Hiermee maak je in no-time hartige of zoete taarten. En ik vind het ideaal kan ik jullie verklappen. Waarschijnlijk hebben andere supermarkten ook wel dit soort verse deeg in het assortiment. Anders gebruik je verse of diepvries bladerdeeg of hartige taartdeeg.

Als je de taart helemaal onder in de oven bakt, dan krijg je een lekkere krokante bodem. Hierdoor hoef je de taart niet ‘blind’ te bakken.

 

Extra nodig: Quichevorm of springvorm van 26 cm

 

 

Recept Hartige snijbiettaart: