Denk je aan herfst dan denk je aan paddenstoelen. Deze heerlijke hartige taart met balsamico uien en paddenstoelen lijkt een beetje op een quiche, maar is dat toch niet helemaal. Ik heb de bodem gevuld met een soort quichevulling en daarop later de gebakken uien en paddenstoelen gedaan. Een te lekkere vegetarische taart wat op een dinertje thuis zeker zal scoren. Of maak het als vegetarisch gerecht met de feestdagen.

 

Quiche

 

Een quiche is een open taart met meestal een hartige vulling. De bodem wordt gemaakt van deeg en de vulling bestaat uit geklopte eieren met room. In de vulling gaat dan de groenten en/of vlees. De quiche wordt meestal warm opgediend. De bekendste quiche is de Quiche Lorraine, waarin naast de eieren spek en kaas wordt verwerkt.

 

Ik heb voor deze hartige taart wel een vulling gemaakt van eieren en kaas. Die kaas is een heerlijke Pecorino met truffel.
Ik heb voor deze kaas gekozen omdat truffel zo goed samengaat met de paddenstoelen. Deze Italiaanse Pecorino is een schapenkaas welke rijkelijk is geïnjecteerd met zwarte truffels. Het is een delicatesse voor de echte kaasliefhebber. Heerlijk om zo te eten, maar ook verrukkelijk om te verwerken in gerechten zoals deze hartige taart.

 

Paddenstoelen

 

Ik vind paddenstoelen echt bij de herfst horen. Mijn groenteboer verkoopt gelukkig heel veel soorten paddenstoelen die je los kunt kopen. Voor dit recept heb ik die leuke kleine beukenzwammetjes, shiitake, oesterzwammen en cantharellen gebruikt. Maar je kunt natuurlijk ook andere soorten gebruiken.
In mijn blog over paddenstoelen, kan je alles lezen over de diverse soorten paddenstoelen.

 

Het is even wat extra werk omdat je de uien en paddenstoelen apart bakt en niet door de taartvulling mengt, maar ik vond dat deze lekkere uien en paddenstoelen moesten shinen op de taart en niet in de taart.

 

Balsamico

 

Gebruik wel een goede balsamico, die kan dit gerecht helemaal maken. Ik heb
Aceto balsamico di Modena van Mazzetti gebruikt. Een heerlijke volle balsamico en dat proef je.

 

Tips:

 

Gebruik een ronde, lage taartvorm (28 cm) met losse bodem.
Ik heb een kant-en-klaar vers deeg voor taartdeeg gebruikt.
Serveer dit gerecht eventueel met een lekkere groene salade.

 

 

Recept Hartige taart met balsamico uien en paddenstoelen: