Deze feestelijke hartige taartjes met blauwe kaas en verse vijg zijn heel erg leuk om als voorgerecht te serveren of als hapje bij een borrel. Het zijn kleine hapjes, serveer ze op een leuk schoteltje met een klein bestekje erbij.

 

Blauwe kaas

 

Ik heb een Roquefort kaas hiervoor gebruikt, maar je kunt ook een andere mildere blauwe schimmelkaas hiervoor gebruiken. Mocht je nou niet van blauwe kaas houden, gebruik dan een brie of een camembert. Dat is ook lekker bij het zoete van de vijg.

 

Verse vijgen

 

Verse vijgen zijn het hele jaar verkrijgbaar, maar vanaf de herfst zie je ze volop in de winkels liggen. De meeste vijgen komen uit de landen rondom de Middellandse Zee. Maar met onze klimaatverandering en de warme zomers daardoor, kan je wellicht ook een vijgenboom in je eigen tuin zetten.

 

Let er bij het kopen op dat ze mooi stevig en onbeschadigd zijn. Wees er voorzichtig mee, het is een kwetsbare vrucht. Bewaar ze het liefst in de koelkast, daar houd je ze een paar dagen goed.
Je kunt de schil eten van de vijg, spoel de vrucht even af onder de kraan voordat je het gaat eten.

 

De meeste vijgen hebben een donkerpaarse kleur en van binnen zijn ze donkerrood.
Het is een zoete vrucht die heel mooi samen gaat met het zoute van de kaas. En de verse vijgen zijn ook lekker in een salade zoals deze Salade met burrata, Coburger en verse vijgen of in een zoet gerecht zoals deze Twee kleuren brownie met verse vijgen.

Serveer deze hartige taartjes warm of lauwwarm.

 

 

Recept Hartige taartjes met blauwe kaas en verse vijg: