Deze havermout appel crumble is een verwenontbijtje voor bijvoorbeeld de zondagmorgen. Daarnaast is het ook nog een soort van verantwoorde maar toch lekkere kruimeltaartje. Eentje die je zonder schuldgevoelens kunt eten. Manlief houdt van warme ontbijtjes in de winter, warme brinta of baked oatmeal zijn favorieten van hem. Maar op deze zondagmorgen heb ik hem verwend met een warme havermout appel crumble. Omdat hij vroeg aan het werk moest (ja op zondag), moest ik er dus op tijd uit voor dit ontbijtje. Maar ik had de avond ervoor alles al klaargemaakt en in de koelkast gezet. Hoefde ik het alleen nog maar in de oven te schuiven en af te bakken.

 

Crumble

 

De Engelse crumble is een ovengerecht wat meestal een zoet nagerecht is. Het is gestoofd fruit met een kruimelige oftewel crumble topping gemaakt van bloem, boter en suiker. Het wordt vaak als nagerecht met een bolletje ijs, slagroom of custard geserveerd. Ik heb de topping van havervlokken, kokosolie en honing gemaakt voor een iets gezondere versie.

 

Ontbijt je wel

 

Vroeger was het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. Het gezegde luidt dan ook:
‘ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar’. Ik neem elke ochtend een ontbijt en dan graag steeds iets anders. Varieren is het toverwoord. Van yoghurt, kwark of Skyr met vers fruit en/of zelfgemaakte granola, tot aan chiapuddingen, overnight oats en smoothies. Probeer er elke morgen een feestje van te maken. En in het weekend is het extra feest met een crumble zoals deze of homemade muffins of pancakes.

 

Als ik goed ontbeten heb, kan ik er weer uren tegenaan. En hierdoor heb ik geen behoefte om te snaaien. Onderzoek toont aan dat het voedingsstoffen tekort wat je oploopt als je niet ontbijt, jij gedurende de rest van de dag niet meer kunt inhalen. Hierdoor ben je vaker geneigd om ongezonde tussendoortjes naar binnen te werken.
Maar het intermittent fasting eetpatroon staat daar weer lijnrecht tegenover. Ik zou zeggen, doe wat voor jou goed voelt.

 

Erbij: serveer de crumble met Griekse yoghurt of een vanillekwark en eventueel nog met wat extra honing.

 

 

Recept Havermout appel crumble: