Zoals je in mijn blog Ontbijt je wel? kunt lezen is het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag. Ik probeer elke morgen een ander ontbijtje te maken en deze havermout en chiapudding met verse vijgen is zo’n handig, lekker en gezond ontbijtje wat je de avond klaarzet. Vooral makkelijk als je ’s morgens haast hebt en denkt dat je geen tijd hebt om te ontbijten. Dit verwenontbijtje staat ’s morgens klaar voor gebruik in de koelkast.

 

Als je goed ontbijt heb je voldoende energie om de hele morgen door te komen. Een goed gevulde maag zorgt ervoor dat je geen snack attacks krijgt. Een goed ontbijt voldoet aan eiwitten, vitamines, mineralen en vezels. Neem er de tijd voor, of maak het ’s avonds klaar.
Vooral eiwitten en vetten zorgen ervoor dat je kunt afblijven van koekjes bij de koffie. Eiwitten zitten in kwark, yoghurt, melk, eieren, kaas, vleeswaren of pindakaas. Gezonde vetten zitten in noten (notenpasta’s zoals pindakaas) en zaden. En in volle melkproducten.
Vezels zitten in volkoren producten zoals brood, knäckebröd, havermout, noten, zaden en ook in groenten en fruit. Vezels zijn belangrijk voor een goede stoelgang en vullen je maag.
Combineer dit en je begint de dag al met een goede kickstart.

 

Variatie is het toverwoord, dus neem in plaats van de boterham met kaas eens een kom kwark met zelfgemaakt granola en vers fruit. Of een chiapudding zoals deze (er staan er ook nog heel veel op de site, zoek ze maar op). Een schaaltje overnight oats (havermout) afgetopt met fruit, levert jouw portie vezels en fruit. Maak een smoothie van vers fruit, yoghurt en havermout erin.
Of maak eens een verantwoord ontbijttaartje, muffins of havermoutkoekjes in het weekend als je de tijd hebt om iets uitgebreider te ontbijten.

 

Eieren zijn ook rijk aan eiwitten, maak eens een lekkere omelet, roerei, gebakken ei of een gekookt eitje voor het ontbijt.

 

Recept Havermout en chiapudding met verse vijgen: