Goed ontbijten is heel belangrijk, een goed begin is namelijk het halve werk. Deze havermout met banaan en pindakaas maak je ’s avonds klaar, zet het in de koelkast en ’s morgens heb je een heerlijk en gezond ontbijtje klaar staan voor je. Overnight oats heet het zo mooi op z’n Engels.

 

Deze havermout kost slechts 5 minuten voorbereidingstijd! Het is een makkelijk, gezond ontbijt, perfect voor drukke dagen.
Overnight oats zijn het beste make-ahead ontbijt. Ze zijn gezond, vullend en kunnen naar wens worden aangepast. Bovendien kunnen ze niet eenvoudiger zijn om te maken!
In plaats van boven een hete kookplaat te staan om havermout te maken, ‘gaart’ havermout ’s nachts zichzelf als het ware in je koelkast. Vijf minuten is echt alles wat je nodig hebt om ze te maken: meng de ingrediënten, roer en zet het potje dan in de koelkast.
Er is geen excuus om geen gezond ontbijt te nemen als het de avond ervoor maar 5 minuten kost om het klaar te maken!

Meng de havermout, melk, agavesiroop en de kaneelpoeder in een kom. Snijd of prak de helft van de banaan fijn en meng dit samen met 1 eetlepel pindakaas ook hierdoor. -- Giet of lepel het mengsel in 2 glaasjes of schaaltjes. Snijd de rest van de banaan in stukjes en lepel dit op de havermout. Zet dit een nacht afgedekt in de koelkast. -- Haal de het de volgende morgen uit de koelkast en lepel op elk glaasje een beetje pindakaas. Bestrooi met wat chocodrops en genieten maar.

 

Wat is er zo speciaal aan havermout?

 

Overnight oats zijn praktisch moeiteloos en hoeven niet te worden gekookt, dus het is gemakkelijk in te zien waarom ze zo populair zijn. Maar dat is niet het enige wat ze speciaal maakt!
Als je havermout een nacht laat weken, is het eigenlijk vergelijkbaar met het kookproces. Hoewel het langer duurt dan alleen het opwarmen van haver op het fornuis, breekt die weektijd het natuurlijke zetmeel van de haver af en vermindert het fytinezuurgehalte. Aangenomen wordt dat dit je lichaam helpt om de voedingsstoffen van haver optimaal te benutten.

 

Je kunt elke soort havervlokken gebruiken voor overnight oats, maar ik raad de volkoren fijne havervlokken aan. Ze hebben een stevigere textuur en houden goed stand nadat ze doorweekt zijn.

 

Tips:

 

Overnight oats wordt koud gegeten, rechtstreeks uit de koelkast. Maar als je geen fan bent van koude havermout, kun je ze opwarmen in de magnetron.

 

Om voldoende eiwitten binnen te krijgen gebruik ik ‘gewone’ melk, maar dit kan je natuurlijk vervangen door sojamelk of amandelmelk, etc. En voor de nodige eiwitten heb ik zelfgemaakte proteïne pindakaas gebruikt in dit ontbijtje.

Natuurlijk kan je een lekkere pindakaas uit de winkel hiervoor gebruiken, ze zijn er tegenwoordig in allerlei smaakjes. Maar ook lekker is de pindakaas zelf maken. Hoe je dat kan doen lees je hier*.

 

 

Recept Havermout met banaan en pindakaas: