Nou de zomer laat nog een beetje op zich wachten, dus laten wij het zonnetje in huis schijnen met deze heerlijke zelfgemaakte paella. Heb jij weleens Paella gemaakt thuis? En dan bedoel ik dus zonder pakjes en zakjes. Die pakjes zijn helemaal niet nodig om zelf de lekkerste paella te maken. Volg dit recept en je zet de Spaanse zon op tafel.

 

Paella

 

Vroeger werd Paella werd als lunchgerecht bereid in de Valenciaanse tuinbouwstreek. De paellapan werd op een flink vuur gezet hierin werden allerlei ingrediënten gedaan. Alles wat voorhanden was: rijst, konijn, eend, vis, kip, groenten van het seizoen, etc. De paella met schelpdieren zoals mosselen en gamba’s Paella de Marisco of Paella Marinera) is ontstaan in de haven van Valencia. De echte Spaanse paella werd gemaakt met vlees zoals kip en konijn, óf met zeevis, inktvis, schelp- en schaaldieren. Vis en vlees tegelijk in de pan dat kan niet. Ik heb het wel gedaan en er zit zelf chorizo in, wat in een originele Spaanse paella niet verwerkt wordt. Als ik nou de Spaanse smaakpolitie maar niet achter mee aankrijg.

 

Paella wordt vaak op zondagmiddag gegeten in Spanje. Spanje staat onder andere bekend om flamenco, stiergevechten, en zeker om de paella. Je hebt het vast weleens gegeten op vakantie in Spanje. Het belangrijkste ingrediënt van de paella is de speciale paella rijst. Deze rijst wordt verbouwd in de omgeving van Valencia. Waarschijnlijk kan jij deze rijst niet vinden in de winkel, gebruik dan de risottorijst. Deze lijkt hierop.
Het lekkerste is als je de rijst zolang laat ‘droog’ koken, totdat er een soort korst ontstaan onder in de pan, soccarat wordt dit genoemd. Aanbakken betekent een goudbruine korst en niet laten verbranden!

 

Ik heb voor deze heerlijke zelfgemaakte Paella een grote gietijzer pan van 33 centimeter doorsnee gebruikt, maar het beste kan je een echte paella pan (paellera) hiervoor gebruiken.

 

Drankje erbij

 

Paella en Sangria is een heerlijke combinatie. Ik heb deze Tinto de Verano erbij geserveerd. Lijkt op Sangria, maar dan zonder het fruit erin. Probeer het eens!