Ik had lekkere heilbot gekocht en wilde daar iets bijzonders mee doen. Nou dat is gelukt met dit eenpansgerecht met heilbot in spinazieblad met orzo en citroen. Door de heilbot in de grote wilde spinaziebladeren te pakken, blijft deze super sappig tijdens de bereiding. Echt een aanrader!

 

Heilbot

 

De heilbot is familie van de tarbot, tong en schol. Het is een platvis van groot formaat. Deze vis is vrijwel het hele jaar door goed verkrijgbaar. Ik heb deze besteld bij Freshly Fish.
De smaak van heilbot is subtiel en zacht en de structuur is stevig. Omdat de heilbot heel groot kan zijn, wordt de vis meestal in moten of filets verkocht.
Bereiding: heilbot kan je bakken, stoven, grillen of roken. Omdat de heilbot zo’n subtiele smaak heeft, is het raadzaam om deze niet te veel te kruiden, maar laat de smaak van de vis goed uitkomen.
Heilbot is een magere vis, daarom droogt deze snel uit. Je kunt deze vis het beste insmeren met boter of olie voordat je het gaat bakken of grillen. Beweeg de vis zo weinig mogelijk in de pan, anders valt hij uit elkaar en gebruik een spatel om de vis voorzichtig om te draaien.

 

Eenpansgerechten

 

Ik ben gek op eenpansgerechten. Zo makkelijk om alles in een pan te bereiden en het scheelt een hoop afwas. De Engelsen noemen het zo mooi: one pot wonder en dat is het ook! Een heerlijk gerecht gemaakt in slechts een pan welke je ook nog zo op tafel kunt zetten zodat iedereen zichzelf bedienen kan.
Ik heb het gerecht nu voor twee personen gemaakt, maar je kunt het recept verdubbelen of vermeervoudigen voor meerdere personen.
Omdat ik er zo dol op ben, heb ik diverse eenpansgerechten op de site staan.

Wat dacht je bijvoorbeeld van deze:

 

Eenpansgerecht kip met orzo en prei
Eénpans pastagerecht met worstjes
Eenpansgerecht met zilvervliesrijst, salami, cavelo nero en prei
Kip fricassee met rode pesto
Vispotje van kabeljauwhaasjes en orzo
Pelau met kip en rijst
Groente stoofpot met chorizo
Vegetarische curry met kikkererwten en zoete aardappelen
Eenpansgerecht orzo met pittige worst

 

Wilde spinazie

 

De naam wilde spinazie is een beetje verwarrend, het is namelijk geen spinazie die in het wild groeit of zo. Wilde spinazie is gewone spinazie wat langer tijd gekregen heeft om te groeien. Daarom zijn de bladeren zo groot en is deze spinazie wat grover en stugger.
Het voordeel van wilde spinazie is dat het minder vocht bevat waardoor het minder slinkt tijdens de bereiding. Hierdoor is deze spinazie heel erg geschikt om te roerbakken.
De wilde spinazie is meestal wel het hele jaar verkrijgbaar bij een groenteboer.
Mocht je het niet kunnen vinden, gebruik dan groene kool of snijbiet als dit in het seizoen is.

 

 

Recept Heilbot in spinazieblad met orzo: