Deze bereiding van een hele kip in bierpekel geeft een ontzettend lekkere en sappige kip. Het nat pekelen – oftewel brine in het Engels – is een manier van marineren van vlees en kip. Een ‘droge’ marinade, pekel of rub is makkelijker dan een natte pekel. Hierbij moet je ruim van te voren bedenken dat je de kip wilt pekelen in vocht. En dit vocht moet je eerst maken en laten afkoelen, voordat je de kip er in z’n geheel in laat marineren. Maar dan krijg je wel een ontzettend lekker resultaat.

 

Nat pekelen

 

Natte pekel geeft het vlees veel meer smaak en het vlees wordt malser hierdoor. Pekelen is eigenlijk marineren in zout. De natte manier is pekelen en gezouten water. Dit water kan je op smaak brengen met diverse kruiden en specerijen. Het voordeel van nat pekelen is dat de zoutconcentratie lager is dan het droge pekelen. Het vlees zal niet zout zijn, maar op smaak. Zeker als je de pekel nog voorziet van smaakmakers.

 

Je moet dus de tijd nemen voor deze manier van op smaak brengen van de kip of vlees. En die smaken trekken hierdoor helemaal in het vlees. Het zorgt ervoor dat de kip een lekker knapperig velletje zal krijgen en super sappig wordt. De tijd waarin de kip in het pekelbad ligt, hangt natuurlijk af van het gewicht van de kip.
Neem wel een lekkere verse kip van de kippenboer of bestel de kip online.

 

Ik heb behalve water ook nog donkerbruin bier gebruikt in de natte pekel. Dit geeft de kip een bijzondere smaak mee. Wil je dit niet gebruiken, vervang de hoeveelheid bier dan door water.
Reken 100 gram zout en 50 gram suiker per liter vocht.
Na het pekelen is het belangrijk dat je de kip goed afdroogt met keukenpapier. En voor het beste resultaat je de kip nog onbedekt een uurtje in de koelkast zet zodat deze helemaal goed kan opdrogen.

 

Behalve kip kan je andere grote stukken vlees zoals ham, buikspek of ook heerlijk om op deze manier een kalkoen te marineren voor een sappig resultaat.

 

Ben jij ook zo gek op kip uit de oven? Probeer dan ook eens deze hele Kip met knoflook of Gevlinderde piri piri kip uit de oven.

 

Recept Hele kip in bierpekel: