Ik mocht tijdens een vis event georganiseerd door de Bewuste Visweek een hele ASC gecertificeerde zeebaars ontvangen in de goodiebag. Die zat natuurlijk niet in een goodiebag maar de vis lag in een mooie box op het ijs. Aangezien ik al wat hele visrecepten op de site staan, wilde ik hiermee natuurlijk weer een ander recept maken. Het is deze heerlijke hele zeebaars met groene kruidenchutney geworden.

 

Vis bereiden

 

Bereiden jullie wel eens een hele vis of waag jij je daar niet aan? Dat zou zonde zijn want vis is niet alleen heel erg lekker maar ook nog eens erg gezond. Let er wel op bij het kopen van vis in de supermarkt dat er de ASC of MSC keurmerken op de verpakking staan. Of vraag jouw visboer of hij weet dat de vis die je koopt deze keurmerken draagt.
Bij de supermarkt is de keuze in vissoorten niet zo groot, maar bij de visboer natuurlijk wel. Ook kan hij jou informeren over hoe je de vis het beste kunt bereiden.

 

Zeebaars

 

De ASC duurzaam gekweekte zeebaars is het hele jaar verkrijgbaar. De zeebaars wordt in Middellandse Zee landen gekweekt in bassins in de zee. Door de duurzame kweekmethode wordt het milieu niet aangetast. Dus kan je deze vis met een gerust hart kopen en consumeren.
De vis heeft een milde smaak en is daardoor een veelzijdige vis. Het is een magere vissoort en het vlees heeft een fijne structuur. De vis leent zich heel goed om te bakken in een (vis)pan zoals ik dat gedaan heb in dit recept. Of om te grillen, stomen of om er een ceviche van te maken.

 

Door de vis diagonaal aan beide kanten in te kerven, is deze wat sneller gaar en kunnen de smaken tijdens het bakken in de kruidige olie, er goed intrekken.
Deze groene kruidenchutney moet je er beslist bij maken, dit is zo lekker. Het recept van deze Indiase groene chutney* kan je hier vinden.

 

 

Recept Hele zeebaars met groene kruidenchutney: