Als je eens een bijzonder gerecht wild serveren op een speciaal etentje bij jou thuis, maak dan deze Hertenbiefstuk met vijgen portsaus. Eigenlijk is het helemaal geen moeilijk gerecht om te maken, maar je scoort wel hoge ogen ermee.

 

Hert

 

Het vlees van de hert is iets sterker dan dat van ree. Het seizoen voor dit vlees is in principe van 1 augustus tot 15 februari. Ik vind het dan ook altijd heerlijk om in de herfst of winter wild te eten, als het echt in het seizoen is.
Tegenwoordig vind je ook hertenbiefstukjes bij de supermarkt, maar als jij een goede poelier kent koop het dan daar.

 

Knolselderij

 

Knolselderij wordt weinig gegeten en dat is jammer. Als je een puree van deze groente maakt, is het een heerlijke zachte mooie witte puree. Dan heb je gelijk al je portie groente te pakken bij dit gerecht.

 

Welke wijn erbij

 

Hert kan wel wijnen hebben die vrij hoog op smaak zijn. Heel veel mogelijkheden. Maak een keuze uit een van de topwijnen van de wereld. Pinot Noir uit de nieuwe wereld, Syrah uit de Rhône, Grand Crus uit de Bordeaux, of Shiraz uit Chili of Australië. Rijpe rode Bourgognes of een goede Bordeaux. Dit kan zowel een Saint-Emilion of Pomerol zijn, als bijvoorbeeld een Margaux of Pauillac.
Maar het zoete van de vijgen en de port, gooien dit weer in de war. Deze Romanus van Moulin de Lène is een goede wijn hierbij.

 

Tips:

 

De knolselderijpuree kan je eventueel een dag van te voren maken en dan op de avond zelf opwarmen in een pannetje.
Als je geen keukenmachine hebt om de puree te maken, doe het dan met een stamper of met een staafmixer.
De hertenbiefstuk dient wel medium rare tot rosé gebakken te worden. Dan is het vlees op z’n lekkerst en malst.
Koop wel lekkere zachte gedroogde vijgen en niet van die keiharde hele droge exemplaren.
De wildfond kan je wel in de meeste supermarkten kopen. Vaak zit dit in een glazen pot.
Als jij ook zo gek op wild bent, probeer dan ook eens deze Eendenborst met rozijnen, pijnboompitten en Marsalasaus.

 

Recept Hertenbiefstuk met vijgen portsaus: