Zoals jullie inmiddels misschien al weten, ben ik gek op zwarte knoflook. Ik heb diverse recepten met dit zwarte goud op de site staan, zoek ze maar eens op. En nu heb ik die zwarte teentjes verwerkt in een hummus. Ik kan je verklappen dat deze hummus met zwarte knoflook erg lekker geworden is.

 

Zwarte knoflook

 

Zwarte knoflook heeft een bijzondere smaak, het is een beetje zoet en dropachtig. Het lijkt helemaal niet op de verse knoflook, het is ook veel milder. De knoflook wordt een paar weken gefermenteerd op een bepaalde temperatuur. Hierdoor karamelliseert de knoflook en wordt het zacht en zoet.
De zwarte knoflook staat bekend om zijn gezonde eigenschappen. Het bevat twee keer zoveel antioxidanten dan de rauwe knoflook (en die is al gezond). En het voordeel is dat je niet gaat ruiken uit je mond met deze knoflook.

 

Hummus

 

Hummus is een smeuïge puree gemaakt van kikkererwten, tahin (sesampasta) en olijfolie. Meestal op smaak gebracht met knoflook, citroen en specerijen. Het is heel erg makkelijk zelf te maken en zoveel lekkerder en beter dan de kant-en-klare hummus uit de winkels.
Hummus is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens goed voor je. De heerlijke romige dip kan je gebruiken voor rauwkost, op een toastje of broodje of als dip bij een gevuld pitabroodje.
Je kunt allerlei smaken en/of groenten toevoegen aan hummus, ik heb bijvoorbeeld een rode bieten en een pompoen hummus op de site staan. Of meng er verse groene kruiden door, ook erg lekker.

 

Ik gebruik altijd een pot kikkererwten met aquafaba om hummus te maken. Aguafaba* is het (dikke) vocht waarin de kikkererwten gekookt zijn. Dit kan je heel goed gebruiken in de hummus, het wordt lekker romig hiervan.
Gebruik wel een goede olijfolie en tahin, dit maakt echt het verschil.

 

Recept Hummus met zwarte knoflook: